Pipi će se ubuduće puniti u Grudama?

Pipi

Tvornicu vina, žestokih pića i sokova na Stinicama i ostalu vrijednu imovinu “Dalmacijavina” u stečaju, za 70,5 milijuna kuna kupila je zagrebačka tvrtka “Oštrc”, u vlasništvu poduzetnika Marinka Zadre, koja je bila jedini ponuditelj na 11. prodajnom ročištu održanom u ponedjeljak na Trgovačkom sudu. Novi vlasnik splitske tvrtke mora uplatiti kupoprodajnu cijenu u roku od 60 dana.

– Pogoni su na niskoj razini, a prije ulaganja u proizvodnju treba platiti ponuđeni iznos. Situacija je vrlo teška. Imam čvrsto obećanje da ću dobiti kredit za koji bih založio imovinu moje pivovare u Grudama u BiH, koja inače proizvodi pivo za američko tržište – govori nam Marinko Zadro, s kojim smo, nakon ročišta, razgovarali u tvornici pića.

Novi vlasnik “Dalmacijavina” nije želio otkriti koliko će uložiti u nove pogone koji su nužni za nastavak proizvodnje niti što mogu očekivati radnici, njih 260 koliko ih je zaposleno nakon otvaranja stečaja u svibnju 2012. godine. Prvi korak mu je, kaže Zadro, da se agresivnije krene u prodaju i da “Dalmacijavino” proširi tržište na BiH. No, čini se sigurnim da će naš grad u dogledno vrijeme ostati bez još jedne tvornice.

Bolja ambalaža i reklama

– Neminovno je da se tvornica pića preseli i da se prostor na Stinicama oslobodi za nešto kvalitetnije. Najbolje je da se proizvodnja vina prebaci u Drniš gdje su vinogradi, a da u Dugopolju otvorimo moderni pogon za proizvodnju žestokih pića. No, najprije ćemo napraviti studiju – kaže novi vlasnik vinara.

Zadro ne skriva mogućnost da proizvodnju “Pipija” prebaci u Grude.

– “Pipi” je super, no mora imati bolju vodu, ambalažu i reklamu. U Grudama imam pet svojih izvora vode i praznu liniju na kojoj se prije proizvodila “Cockta” – ističe Zadro.

Naš sugovornik naglašava da s “Dalmacijavinom” surađuje od 1981. kada je bio direktor šećerane u Srijemskoj Mitrovici, te dodaje da je od kupnje šećerana u Virovitici i Županji u njih uložio preko milijardu kuna.

Imovina od Splita do Vukovara

– Gdje god radio, ljudi su sretni kad dolaze na posao. Nadam se da će tako biti i u “Dalmacijavinu”, iako se objektivno radi o teškoj situaciji – zaključio je novi vlasnik tvrtke.

Radnici s kojima smo razgovarali u tvornici kažu da od novog vlasnika očekuju da nastavi proizvodnju. Na liniji za punjenje “žestica”, proizvedenoj 1979. godine, radi njih 10.

– Ako proizvodnja bude na ovakvim linijama, onda će trebati još radnika. No, ako vlasnik nabavi nove strojeve, tada će nas biti viška – kaže nam Jozo Bagić koji je u “Dalmacijavinu” od 1984. godine.

– Još ne znamo je li prodaja imovine dobra ili loša za nas koji radimo. U stečaju nam je dobro raditi, a nedavno smo dobili plaću za prosinac koja je kasnila – kaže Kristina Ivčević (25).

Nakon 37 godina koje je provela u tvornici pića, Marica Jukić nada se da će se očuvati radna mjesta kako bi mladi imali gdje raditi.

Kad kupoprodajnu cijenu uplati na sudski račun, uz tvornicu i pripadajuće zemljište na Stinicama Marinko Zadro postat će vlasnik i tvornice kvasine i vinskog podruma u Drnišu, vinarija u Starom Gradu i Jelsi na Hvaru, zemljišta u Vrbnju, skladišnih prostora u Zadru, Rijeci, Velikoj Gorici i Vukovaru, brendova i takozvanih ulaganja u postojeće vinograde jer “Dalmacijavino” ne polaže vlasnička prava na zemljište u Petrovu polju kod Drniša, već ih samo koristi.

(Slobodna Dalmacija)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.