Svi članovi Predsjedništva BiH moraju u Tužiteljstvo zbog afere ”Ikona”

U Tužiteljstvu BiH i dalje vrše provjere u vezi afere ”Ikona”.

U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ”Ikona”, kao što smo ranije objavili, formiran je predmet u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere. U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi, naveli su iz Tužilaštva BiH za N1.

Također, dodaje se da će svi akteri posjeta biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ovog posjeta, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i događanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine, navedeno je u odgovoru za N1.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba oglasio se u srijedu nakon jučerašnjih izjava predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi ikone koju je sredinom prosinca prošle godine poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatima koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone, naveo je ukrajinski ministar na Twitteru.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak je izašao iz bolnice nakon 16 dana borbe s koronavirusom i održao press konferenciju. Dočekalo ga je i pitanje o ikoni koju je poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Vi ste izmislili to iz FBiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o obiteljskoj ikoni. Ni dan danas tijela vlasti nisu tražila tu ikonu. To što ste vi dobili redakcijski zadatak da izmislite priču, to je vaš problem. Veleposlanik je rekao ”na bazi medijskih izvještaja”, kojih medijskih izvještaja? Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti. Ništa nema tu inkriminirano nego smišljate laži da pokrijete poteze Komšića i Džaferovića, naveo je Dodik.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćena je u Bosnu i Hercegovinu.

Ja sam osobno donio ikonu iz Moskve i predao je u ured Predsjedatelja Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, rekao je veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Samardžija je kazao da je potom obavijestio povratno rusku stranu Veleposlanstva u Moskvi da je ikona vraćena darodavatelju, odnosno u ured predsjedatelja Predsjedništva BIH Milorada Dodika, koji se tada nalazio na Univerzitetsko-kliničkom centru Banja Luka, zbog zaraze koronavirusom.

Dodik nakon izlaska iz bolnice: BiH će nestati, Banja Luka je srpski grad, Afera “Ikona” je izmišljena

U noti koji je od Ruske Federacije dobilo Veleposlanstvo BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija moli se poklonodavatelj da putem službenih agencija, prije svega Interpola izvrše provjere o podrijetlu ikone.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranom području Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tijekom sastanka održanog 14. prosinca 2020. u Istočnom Sarajevu, javlja N1.

Nakon toga, Veleposlanstvo Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputilo je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za detaljne informacije o podrijetlu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

Rusija je, 23. prosinca 2020., vratila Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a  nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine 18. prosinca je formiralo predmet, kako bi izvršilo provjere u vezi s ikonom svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu.

Rusija vratila BiH ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.