Svi američki vojnici napustili Irak

Posljednja skupina američkih vojnika napustila je danas Irak i time okončala devetogodišnju vojnu intervenciju tijekom koje je poginulo skoro 4.500 pripadnika vojske SAD-a i nekoliko desetina tisuća Iračana, prenosi Srna.

Rat je počeo u ožujku 2003. godine raketnim napadom na Bagdad, radi svrgavanja diktatora Sadama Huseina. U Iraku danas vlada slab demokratski poredak opterećen djelovanjem pobunjenika, vjerskim tenzijama i borbom za definiranje položaja zemlje u arapskoj regiji.

Posljednja kolona od oko 100 američkih oklopnih vozila, sa 500 vojnika, prešla je noćas u pustinji južnu granicu Iraka krećući se praznim autoputem ka Kuvajtu.

“Dobro je vidjeti da se ova stvar završava. Bio sam ovdje kada je sve počelo. Vidio sam mnogo promjena na bolje, mnogo napretka, ali i mnogo loših stvari”, izjavio je narednik Christian Schulz prije napuštanja operativne baze Ader, 300 kilometara južno od Bagdada.

Američki predsjednik Barack Obama ovim je ispunio predizborno obećanje o vraćanju vojnika kući iz konflikta koji je naslijedio od svog prethodnika Georgea Busha. Rat u Iraku narušio je ugled SAD širom svijeta.

Iračani sada dobivaju osjećanje suverenosti, ali i brige da bi zemlja ponovno mogla skliznuti u vjersko nasilje u kojem su 2006. i 2007. godine živote izgubile tisuće ljudi.

Šiitska Vlada premijera Nurija al Malikija i dalje je u delikatnoj situaciji, pošto u podjeli vlasti sudjeluju šiitske, sunitske i kurdske stranke, zbog čega je Irak podložan utjecaju sunitskih arapskih zemalja i šiitskog Irana.

Intenzitet nasilja i samoubilačkih napada trenutno je opao, ali sunitski islamisti i pripadnici šiitskih milicija i dalje često izvode akcije.

Irak tvrdi da je sposoban obuzdati nasilje, ali mu nedostaje sustav zračne obrane i obavještajno skupljanje podataka. Dogovor o ostanku nekoliko tisuća američkih instruktora, radi nastavka obučavanja iračkih snaga, propao je zbog spora o njihovom pravnom imunitetu.

Za mnoge Iračane sigurnost je i dalje razlog za zabrinutost, ali ništa manje nego zaposlenje ili pristup električnoj energiji, pošto nacionalna mreža isporučuje struju samo nekoliko sati dnevno.

“Mi ne razmišljamo o Americi. Mislimo o struji, zaposlenju, našoj nafti, svakodnevnim porblemima. Oni su ostavili kaos”, izjavio je Abas Džaber, državni službenik u Bagdadu.

Američke snage okončale su borbene operacije u Iraku 2010. godine i plaćale 100.000 dolara mjesečno plemenskim šeicima za zaštitu autoputova ka južnom dijelu zemlje, da bi umanjile rizik od postavljanja bombi pored putova i napada.

Na vrhuncu rata, u Iraku je bilo više od 170.000 američkih vojnika u više od 500 baza. Do danas ih je bilo manje od 3.000 u samo jednoj bazi.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.