Međunarodna zajednica planira nametnuti Vijeće ministara BiH?!

Ured visokog predstavnika (OHR), kako saznaje Dnevni avaz, ozbiljno razmatra opciju nametanja državnog proračuna, s obzirom na to da je vrijeme za donošenje ovog, egzistencijalno važnog dokumenta za BiH skoro pa iscurilo.

Ovu odluku od OHR-a traži određeni broj veleposlanika, članova Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). Ozbiljna rasprava o nametanju odluke o proračunu BiH vođena je tijekom ovotjednog zasjedanja Upravnog odbroa PIC-a, piše Dnevni avaz.

Hitnost situacije

Štoviše, nestrpljenje veleposlanika zbog neodgovornog ponašanja predsjednika političkih stranaka dovedeno je do te mjere da su neki od njih tražili i nametanje odluke o formiranju Vijeća ministara BiH!

Na potpaljive izjave predsjednika RS Milorada Dodika o raspadu države jučer je uslijedila reakcija iz OHR-a u kojoj je odlučno navedeno da se BiH neće raspasti.

Iz OHR-a navode da je visoki predstavnik Valentin Inzko u šestom izvještaju Vijeća sigurnosti 15. studenoga ove godine potcrtao da predsjednik RS Milorad Dodik osporava državnost BiH i lažno karakterizira zemlju kao “državnu zajednicu”.

– Umjesto što nastavlja s retorikom podjele, čelnik SNSD-a, zajedno s drugim stranačkim čelnicima koji su pobijedili na izborima 2010. godine, treba shvatiti hitnost situacije i intenzivirati dijalog radi postizanja kompromisa za imenovanje novog Vijeća ministara i usvajanja državnog proračuna kojim će biti osigurano potpuno funkcioniranje institucija na državnoj razini – poručili su iz OHR-a.

Zaostala struktura

Odgovarajući na ovo priopćenje, Dodik je jučer rekao da OHR nije sugovornik za unutarnjopolitička pitanja i da “zaostala struktura raznih trećerazrednih političkih analitičara koji rade u OHR-u apsolutno ne zavrjeđuje pažnju”.

Poziv OHR-a na dijalog nazvao je apsolutno degutantnim te je ponovio tvrdnju i da će podržati usvajanje proračuna BiH za sljedeću godinu ako će biti na razini prošlogodišnjeg, iako i dalje smatra da bi proračun trebao biti manji za 15 posto.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.