Sveučilište u Mostaru nagrađeno novim priznanjem

World’s Universities with Real Impact (WURI), svjetska ljestvica sveučilišta obavijestila je Sveučilište u Mostaru kako je u petoj kategoriji „Krizni menadžment“ pozicionirano između 51-100 mjesta što je novo priznanje za Sveučilište u Mostaru, uz 32. mjesto u kategoriji „Četvrta industrijska revolucija“ te 101-200 mjesta u ukupnom poretku.

WURI je danas dostavio službene certifikate pojedinačno na sveučilišta te poslao detalje o konačnom uspjehu prijava jer je na službenoj web stranici dostupan pregled prvih 50 sveučilišta po kategorijama.

Kategorija Krizni menadžment odnosi se na upravljanje kriznim situacijama usred klimatskih promjena, pandemije COVID-19 i drugih globalnih i lokalnih kriza u aktualnom vremenu.

U navedenoj kategoriji ključne stavke su se odnosile na uspostavljanje Sveučilišnog kriznog stožera, organizaciju rada na Sveučilištu kroz SUMARUM platformu za učenje na daljinu, promociju Plana kriznog komuniciranja i uputa za upravljanje krizom COVID-19 na Sveučilištu te pružanje podrške u održavanju nastave u školama prema hrvatskom nastavnom planu i programu.

Podsjetimo, World’s Universities with Real Impact (WURI), svjetska ljestvica sveučilišta objavila je u svibnju ljestvicu prema kojoj je Sveučilište u Mostaru zauzelo 32. mjesto u kategoriji „Četvrta industrijska revolucija“, a u ukupnom poretku je pozicionirano između 101-200 mjesta.

Povijesni je to uspjeh Sveučilišta na ranking ljestvicama i potvrda napora koji su uloženi u razvoj i vidljivost Sveučilišta ne samo u europskom obrazovnom prostoru nego i svjetskom, navodi se na web stranici Sveučilišta.

Sveučilište u Mostaru je jedino sveučilište iz Bosne i Hercegovine na navedenoj ljestvici, a iz regije je tu Sveučilište u Splitu.

Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se oslanjaju na kvantitativne podatke sveučilišta i statistiku, WURI ljestvice prikupljaju informacije o inovativnim programima na dva različita načina.

Prvi je putem podnošenja prijava sa samih sveučilišta u kategorije u koje apliciraju sa svojim programima, a drugi putem prikupljanja podataka metodom Text-Information Analysis (TIA).

U ocjenjivanju programa sudjeluju predstavnici sveučilišta koja su sudjelovala u rangiranjima, sveučilišnih liga, medija vezanih uz visoko obrazovanje te članovi WURI evaluacijskog odbora.

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • Zna se već odavno, da vam broj studenata drastično opada, i to s razlogom ! I od tad vi forsirate objave s “Dobivenim” nagradama, kako bih privukli paznju na sebe. Zao mi je, al kasno Marko na Kosovo stiže !

 • Ovo je isto Nadrealisti…evo danas objavljeno…
  1- student upisao politologiju
  1- student upisao matematiku
  1- student upisao hrvatski jezik
  Jel vas Boga strah kad ovakve gluposti objavljujete…???

  • Mladi ljudi su pametni, ne žele upisivati studije gdje se školuju za profesora. Svjesni su da ih čeka pljuvanje da su uhljebi, da im ne treba nikakva plaća, da ništa ne rade, zašto bi to trpili i imali razumjevanja za tuđu dicu i nerealne roditelje kad mogu studirat nešto drugo. Ako je netko sposoban studirat matemstiku, fiziku ili kemiju, onda je sposoban studirat i računarstvo ili neki drugi tehnički fakultet, a kasnije je plaća veća i anonimus si i nisi izložen pljuvanju od mase. Brzo neće imati tko predavati neke predmete, ali postoji online učenje bez učitelja, pa neka svi budu zadovoljni.

 • Ne zanimaju studente nagrade nego cijena studija. Bolje otici bilo gdje u Hrvatsku, manje kosta. Sveuciliste u Mostaru po cijeni privatnih fakulteta.

 • Zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme,ne pada jabuka daleko od stabla, kakvi roditelji takva i djeca,skolstvo ,nasa gimnazija degradirana , nastavnici u njoj pojedini grozni, fakultet,svak svasta upisuje i zavrsava, nema nekog kriterija, pogotovo ove fakultete kao sto je politologija ,pedagogija ,sociologija ,uciteljske mozes jos jedan studirati pored tih sorry ali je istina ,tokar i njihova svita prorektora vode sveučilište,pod naredbom Covica,cijene studija visoke ,place mizerne ,ako se ovako nastavi bolje ukinuti ,nije ni Hrvatska nista bolja ali tamo opet ima neke uprave, fakultet danas nije vise jamac uspjeha u zivotu, zdravstvo i usluga jad i bijeda nazalost ,pravde nema jer su suci , tuzitelji partijasi HDZ, infrastruktura nikakva,diplome se samo stancaju ,doktorati ,djeca od lijecnika lijecnici, od profesora profesori,koda je monarhija 😂samo veze i interes ,samo se gleda na nekakve jadne titule ,koju danas moze imati svatko ta nema nekog kriterija ko prije,nazalost ,samo fitness ,teretana ,solarij sve umjetno i materijalizam ,same interesđije muski i zenske i njihovi roditelji samo se gleda interes nema karaktera ,postenja nazalost,
  Narod je postao grozan, rugljiv,tracljiv , zavidan a svako malo u Crkvi kako to?????Pun grad dousnika UDBE i partije HDZ a,laznih invalidskih mirovina,droge ,korupcije ,nepotizma ,a tamo se dice Hrvatima a HDZ nasljednik komunističke partije partizana Tudmana,djeca od uhljeba , politicara, policajaca,direktora se zaposljavaju u drzavne jasle, Eronet, EP, opcinu a nasa suti trpi pa sta te zapadne ❣️🌺Sodoma i Gomora,nema dobra zasad kazem ,svaki se izbori pokradu u korist HDZ a,kriza ,narod grozan rugljiv, pogotovo partijasi HDZ i mlado i staro sve je to isto ,nepravda vlada,sretan je svak koje otisao odavde vani a nije lako otici ❣️mogli smo biti Belgija da se provela lustracija ,i sada vlada UDBA i njihova rodbina,nepravda ❤️nama je problem partija HDZ,Hrvatima ,Srbima SDSS ,muslimanima SDA i tako dalje ,a BiH je autohtona hrvatska zemlja jos od kralja Tomislava,NDH itd ,kazem istinu ,cudna vremena,nepravda 🤍🇭🇷🇧🇦

 • Ostajte ovdje…nemojte da vas tudje sunce grije….nemojte slučajno da nešto uradite protivno partiji kako god se ona zvala….inače vam nema opstanka….tako isto nemojte slučajno nešto reći protiv raznih ucjene svih vrsta….načina odabira profesora…načina odabira direktora….naćelnika…..šefica…..nešto protiv ugnjetavanja onog lika što se vratio sa Hvara….ili kojim slučajno protiv onih što ne plaćaju svoj radnike i ne ponašaju se prema ljudima kako im dolici….Bog je sve vidio. Bog sve vidi… Bog će sve vidjeti…..

 • Fakultet koji se zalaže za opstojnost Hrvata u BiH ne naplaćuje školarine. SUM je ustvari privatno Sveučilište jer ima upisne kvote za besplatan studij samo za pet prvih na listi. U Hrvatskoj je studij besplatan, zato na ovaj način Mostarsko Sveučilište potiče iseljavanje Hrvata iz BiH.

 • Ovo sa SUM postaje ko roman ALAN FORD. Na što je ovo spalo otkad je Tomić glavni. Samohvala ne prestaje, a upisanih studenata nema ni jedna trećina u odnosu na prije 12-13 godina. I bit će sve to gore. Nabili place dekanima, prodekanima, profesorima isto ko da su svi od reda vrhunski kirurzi. A to onda naravno treba naplatiti preko studenata. Ne promijeni li se nešto počepušat će se međusobno ko kokoši na SUM-u, a onda ide totalna propast. Bolje nisu ni zaslužili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.