Sveučilište u Mostaru ima valjanu akreditaciju i s tim diplomama neće biti problema u Hrvatskoj – Jabuka.tv

Sveučilište u Mostaru ima valjanu akreditaciju i s tim diplomama neće biti problema u Hrvatskoj

Nedavno je objavljena informacija kako se diplome iz BiH i Srbije više neće priznavati po automatizmu u Republici Hrvatskoj, međutim oni koji steknu svoju diplomu na Sveučilištu u Mostaru ne bi trebali imati te probleme.

Kada je riječ o Sveučilištu u Mostaru, ono je prošlo postupak reakreditacije, u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja, čime je potvrđena vjerodostojnost kvalifikacija stečenih na tom Sveučilištu. Akreditacija je valjana sa svim preporukama koje sveučilište mora ispuniti do sljedeće akreditacije. Dakle problema s tim diplomama nema, izjavila je prof. dr. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH u povodu medijskih napisa kako se u Hrvatskoj diplome iz BiH i Srbije neće priznavati po automatizmu, javlja Sum.ba.

Ravnateljica Havranek ističe kako Republika Hrvatska donosi određene mjere s ciljem zaštite tržišta rada od nevjerodostojnih kvalifikacija iz inozemstva.

Pri tome se u fokusu našla Bosna i Hercegovina iz koje u Hrvatsku dolazi oko 60 posto priznatih inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. Riječ je o državi koja ima određene izazove u pogledu osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja. Upravo je valjana akreditacija visokih učilišta i studijskih programa ključni uvjet priznavanja kvalifikacija, naglašava Havranek.

Potreba za promjenama u zakonodavstvu RH koje regulira stručno priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija postoji već duže vrijeme, na što je upozoravala i Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Prema informacijama kojima raspolažemo, propis (akt) prema kojem će se u RH vrednovati inozemne visokoškolske kvalifikacije još je u pripremi. Nakon što bude izrađen, svi će se dionici i zainteresirana javnost moći očitovati kroz javnu raspravu, zaključila je Havranek.

U Hrvatskoj se diplome iz BiH i Srbije neće priznavati po automatizmu

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Ne sekiraj se prijatelju. Ti znaš za sigurno,a i mnogi drugi da diploma sa pravnog fakukteta i dobar broj odsjeka sa filozofskog i nije neki problem.
   Jest da malo dulje traje stjecanje iste,ali se zato ne nora “mnogo” učiti.
   Ide to. Znaš ti to sam

 • ‘Riječ je o državi koja ima određene izazove u pogledu osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja’

  A vi ste to tek sada shvatili? 2021. godine? Nakon što je ‘bilanca’ dosegla ‘60% znanja made in BiH’?

  Svaka čast.

  I što dalje… Poništiti će se par posto njih, i to je otprilike to, a to što je školstvo i uopće BiH u banani, između ostaloga i time što je netko tko je uopće dolazio u BiH ‘po znanje’ tomu i doprinosio, nije ‘izazov u pogledu osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja’. To je otprilike kao kada bi redovito posjećivao prostitutku, a što je, jel, ‘izazov’, a sam se time ne bi zapravo prostituirao jer smatraš kako ona ima neki svoj integritet u smislu toga što radi.

 • Nije nitko akreditaciju doveo u pitanje,cijenjena.
  U pitanju su diplome čiji vlasnici nemaju “generaciju”.
  U pitanju je način stjecanja diploma, te nadasve jeftina rasprodaja ugleda sveučilišta.
  To je tema i poruka

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.