U Hrvatskoj se diplome iz BiH i Srbije neće priznavati po automatizmu – Jabuka.tv

U Hrvatskoj se diplome iz BiH i Srbije neće priznavati po automatizmu

Hrvatska u visokoškolskom sustavu podiže ljestvicu, i to u praksi, jasnim tumačenjem Zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. Od sada Agencija za znanost i visoko obrazovanje ima sve ovlasti propitivati vrijednosti diploma stečenih u drugim zemljama koje nisu članice EU – dakle u Hrvatskoj su to pretežno diplome stečene u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Dosad su se te diplome priznavale automatizmom, a sada se to mijenja i onda kada su te inozemne diplome izdale visokoškolske institucije koje su legitimno osnovane i priznate u spomenutim zemljama, i to upravo podrškom Ministarstva obrazovanja i aktualnog ministra, piše Vecernji.hr.

Pet elemenata

Prateći Pravilnik o vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, u obzir će se uzimati isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom. Ako ta kvalifikacija nije na jednakoj razini kao u Hrvatskoj, nositelji takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati nadoknaditi razliku. Tijelo nadležno za postupak vrednovanja inozemne visokoškolske kvalifikacije morat će ubuduće u obzir uzeti pet ključnih elemenata koji kumulativno čine kvalifikaciju u Hrvatskoj, a to su: razina, radno opterećenje, kvaliteta, profili i ishodi učenja, a zatim procjenu značajnih razlika povezati s ukupnim ishodom visokoškolske kvalifikacije.

Spomenuta procjena u tom smislu neosporno određuje je li podnositelj zahtjeva za priznavanje inozemne diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj (stručno i/ili akademsko priznavanje, nastavak obrazovanja ili zaposlenje) te može li se dodijeliti alternativno, djelomično ili uvjetno priznavanje – tako se ministar obrazovanja Radovan Fuchs očitovao na problematiku priznavanja visokoškolskih kvalifikacija iz BiH Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Na istu se problematiku očitovala u svom mandatu i bivša ministrica Blaženka Divjak, no ona je tada u svom dopisu istoj agenciji navela da nema zakonskih osnova za obustavu postupka priznavanja stranih diploma.

U svom je dopisu Divjak ipak naglasila da se kriterij priznavanja ne bi trebao odnositi samo na spomenute dvije zemlje, već na sve one u kojima se stječu kvalifikacije koje nisu izdala visoka učilišta koja nisu prošla postupak vanjskog vrednovanja usklađenosti s europskim standardom.

Samo za nove diplome

Ovakva se odluka neće primjenjivati retrogradno, tako da nositelji takvih diploma iz prošlosti ne moraju strahovati da će im netko i službeno potvrditi da nisu kompetentni po hrvatskim kvalifikacijama.

Također, tom odlukom nitko ne može tumačiti da diplome iz navedenih zemalja nisu legalne ni legitimne, već sada Agencija za visokoškolsko obrazovanje može zauzeti stav i tumačiti da studenti koji su studirali u BiH i Srbiji “jednostavno u tim zemljama nisu naučili dovoljno da bi u Hrvatskoj imali taj stupanj obrazovanja” koji im je istaknut na diplomama.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Ili naših arhitekata i urbanista. Eno rade obnovu hotela Neretva, pa na objekt ubacuju elemente kojih nikada nije bilo.
  Zašto?
  Na to nitko nema odgovor.
  Jad. Jad. Jad i bijeda Mostara i mostaraca i ništa više.

 • Eee Bože dragi?
  Kad se sjetim naše Gimnazije do 80-ih i fakulteta iz Juge.Ovo je sada sve jad i tuga.Postali isti i privatni i drzavni nazovi.Nikakva reda,deru nekakve novce pitaj Boga za što ,a većina zavrsenih diplomanata su tanjež.Znam čak i po svojoj djeci iako su dobijali neke nagrade da to nije ni približno onome iz ranijih vremena. A ovo u BiH sada je lakrdija.

 • Ima nase mladezi jako pametne i obrazovane, sto su ucili i polagali s peticama bez tzv. stele. Oni nagore prolaze jer se ne mogu snaci u ovoj beznadnoj drzavi. Hrvatska je ovo dobro smislila. Tko zna nek prosperira, a tko ne neka uci. Dosta je bilo laznjaka

 • Ali sada su i drzavni fakulteti postali privatni… Djeca doktora postaju obvezno doktori a jedva gimnaziju zavrse. … Djeca mocnika i politicara isto. Onda kakva je tu razlika u znanju kad ne uce ni jedni ni drugi. Cast izuzetcima kojih ima i na privatnim i drzavnim pakultetima. Ali na zalost takvih je maksimalno 20-30 posto….

 • Lijepa vrimena kad su mostarski fakulteti pobjegli iz mostara u siroki , neum itd.
  Inzinjera prava, teta za vrtic, nastavnika … iza svake drace
  Mi u mostaru u rovu a iza nas akademski gradjani bujaju
  Koja su to vrimena bila
  Da je jos trajalo imao bih i ja jos koju diplomu

 • i sada, kako se ne upitati: čemu služi ova država?
  Izrugivanju vlastitim državljanima
  Kvarenju svega normalnoga i zdravoga
  Glorificiranju neukih, nepismenih ali dovoljno glasnih i bezobraznih

 • Uredniku ovog portala palac gore!
  Iznad ovog članka je članak o Radi Bošnjaku i MIO i time je sve rečeno.
  Jak je naš Radojica, načitan i pametan ko išta.Lakrdija brale.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.