Respiratori od “Srebrene maline” konačno postali funkcionalni – Jabuka.tv

Respiratori od “Srebrene maline” konačno postali funkcionalni

Respiratori koje je kompanija “Srebrena malina” uvezla još prošle godine iz Kine, konačno su dobili odobrenje za uporabu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama u BiH, potvrdila je Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite.

Potpisan je ugovor o verifikaciji respiratora 11. veljače na šest mjeseci. Većine tih uređaja sada je na raspolaganju medicinskim ustanovama koje ih mogu koristiti. Ostalo je još pet uređaja za verficirati, kazala je Kovač, prenosi Radiosarajevo.ba.

Verifikaciju je izvršila tvrtka Verlab koja je posao dobila na natječaju koji je proveo FUCZ.

Majda Kovač je potvrdila da su respiratori dostavljeni Sarajevu, Orašju, Zenici, Tuzli, Tešnju, Gračanici, Travniku, Novoj Bili, Konjicu, Goraždu, a očekuje se da danas budu dostavljeni i Sanskom Mostu.

Sama uporaba respiratora sada je na medicinskim ustanovama.

Podsjećamo, u međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Optuženi u predmetu “Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt “Srebrena malina” 29. siječnja ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. veljače.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.