Sveučilište u Mostaru bilježi rast prijava

Broj prijava za upise u akademsku godinu 2024./2025. na Sveučilištu u Mostaru porastao je za više od 10 % u odnosu na prošlu akademsku godinu.

Drugu godinu zaredom SUM bilježi povećanje prijava na svoje studije unatoč tome što osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini bilježe znatan pad broja učenika, što je primarno uzrokovano društvenom i ekonomskom nestabilnošću, priopćeno je iz ove visokoškolske ustanove.

Porast od 10,4 % svjedoči o sve većem interesu studenata za programe i kvalitetu obrazovanja koje Sveučilište u Mostaru pruža, zahvaljujući jasnoj strategiji Sveučilišta, novim studijima prilagođenima tržištu rada, kao i akreditacijama koje SUM posjeduje. Ovaj značajan porast može se pripisati kontinuiranu naporu uprave i nastavnog osoblja u unapređenju akademskih programa te osiguravanju vrhunskih uvjeta za studiranje, tvrde iz SUM-a.

Također je važno navesti kako se prijave na Sveučilište u Mostaru vrše putem mrežne stranice upisi.sum.ba, koju je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, čime se dobivaju podaci budućih brucoša u stvarnom vremenu. Ovi koraci približavaju Sveučilište potpunoj digitalizaciji s ciljem postanka e-Sveučilišta.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru zabilježio je najveći broj prijava među svim ustrojbenim jedinicama na Sveučilištu, dok je, s druge strane, najveće zanimanje pokazano za studije biomedicinskih fakulteta. Pored domaćih studenata, Sveučilište u Mostaru bilježi i značajan porast broja prijava stranih studenata kojih je ove godine više od 20 %.

Ovaj trend ukazuje na rastuću međunarodnu privlačnost i ugled SUM-a. Međunarodni studenti donose sa sobom raznolikost i nova iskustva koja dodatno obogaćuju akademsku zajednicu.

SUM se trudi biti u korak s najnovijim trendovima u obrazovanju, redovito ažurirati kurikulume te pružati studentima prilike za praktično iskustvo i sudjelovanje u istraživačkim projektima. Sve to pridonosi povećanom interesu i povjerenju koje studenti imaju prema ovoj instituciji koja jača svoj ugled i reputaciju u Bosni i Hercegovini, Europi i svijetu.

Ovaj rast broja prijava pokazuje da su napori Sveučilišta u Mostaru prepoznati i cijenjeni, a SUM planira nastaviti unapređivati svoje programe i uvjete za studiranje te održavati visoke standarde obrazovanja kako bi i dalje privlačio studente iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, zaključuju iz Sveučilišta u Mostaru.

SUM među tri posto najprestižnijih svjetskih sveučilišta

(www.jabuka.tv | Foto: SUM)

 

4 komentara

  • Dokle god rektor Tomic tokar , prorektori Colak, Klepic, Majstorovic, Volaric i ostali dekani sveučilišta budu na celu …Pehar,Saravanja ,Prskalo ,Cavar ,Barabaric ,Zivko nema dobra …. Skolstvo unisteno, nasa gimnazija i pojedini nastavnici grozniii, jadna djeca..Paponja , Roca, Draskic…dno dna !!
    Kakvi roditelji, takva i djeca uvijek je bilo!!
    Znaju se djeca od postenih roditelja koji nisu partijasi HDZ a znaju od uhljeba HDZ.. zdravstvo jadnoo, pravde nema!!
    Kazem iskreno 💚Nista bolja nije ni Hrvatska i tamo ima svasta,malo bolje….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.