Švedska vlada nema niti jedan službeni automobil – Jabuka.tv

Švedska vlada nema niti jedan službeni automobil

Najnoviji prijedlog Saše Magazinovića da se propiše označavanje službenih vozila u BiH naljepnicom ili na drugi odgovarajući način naišlo je na odobravanje dobrog dijela javnosti u BiH.

Na ovaj način bit će spriječene brojne zloupotrebe ali i nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu Institucija Bosne i Hercegovine. Čest je naime, slučaj da zaposlenici državnih institucija koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za obiteljske potrebe i sl. Nerijetko se događa i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila “kupuje naklonost” u okviru pojedinih institucija, stajalo je u obrazloženju Saše Magazinovića, piše Buka Magazin.

Nitko sa sigurnošću ne može reći točan broj službenih vozila koja koriste institucije vlasti u državne, entitetske, županijske i općinske svrhe, kao i rukovoditelji javnih kompanija u BiH.

Jedina pouzdana evidencija o broju službenih automobila je ona BIRN-ova baza, koja sadrži podatke o voznim parkovima nekoliko stotina institucija i javnih kompanija. Njihova baza službenih automobila zasnovana je na dokumentima o održavanju voznog parka koje institucije objavljuju na Portalu javnih nabavki. Ovi podaci redovito se osvježavaju.

Tako prema ovoj evidenciji,  u BiH ima 3.548 službenih automobila, dok je prosječna cijena automobila korištenih u službene svrhe nešto malo niža od 25.000 EUR (preciznije 48.643 KM).

Najveći broj se odnosi na putnička vozila – 1.509 automobila ukupne vrijednosti od skoro 18,5 milijuna KM.

Prema BIRN-ovoj databazi najskuplji automobil nabavljen je za tadašnjeg Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Vrijednost takvog auotmobila je 258 tisuća KM.

Pogledajte s koliko i s kakvim automobilima raspolažu pojedine državne institucije

Drugi po vrijednosti je automobil Volkswagen Phaeton koje je nabavilo Generalno tajništvo Vijeća ministara. Vrijednost takvog automobila je 218.790 KM. Zatim slijede još tri automobila čija je vrijednost iznad 200.000 KM a radi se o Audijima A-8 ( dva za Generalno tajništvo Vlade RS i jedan za Predsjedništvo BiH).

Službeni automobili postali su statusni simboli ovdašnjih vlastodržaca pa tako nikoga od Bh političara nije ni počešalo kada se Papa Franjo dovezao sa sarajevskog aerodroma u jeftinom Fordu, dok su oni oko njega letali u bijesnim limuzinama sa sve pripadajućim rotacijama.

Ja idem s audijem osam s aerodroma a papa ide u nekom tamo autu. Šta reći na to sve? To je poruka svima nama uistinu, izgovorio je tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Kako ironično.

Ni političari u Hrvatskoj nisu imuni na ove, za njih, slatke boljke. Dokaz za to je i najnovija afera s kupovinom Audija A6 trojici od petorice potpredsjednika Sabora. Hrvatski RTL objavio je kako u Vladi Hrvatske koju čini 20 ministarstva broj službenih automobila prelazi 4.000!

Slovenija na primjer, za štićene osobe na raspolaganju ima pet automobila, Danska za 20 ministarstava – 20 automobila.

Možda i najzanimljiviji odgovor stigao je RTL-u iz Švedske.

Nemamo nijedan službeni automobil. Za prijevoz ministara odgovorna je švedska sigurnosna služba.

Pametnom dosta.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.