Švedska požalila zbog preblagih mjera na početku pandemije – Jabuka.tv

Švedska požalila zbog preblagih mjera na početku pandemije

Švedska je danas, 19. prosinca, zabilježila neslavni rekord u broju novih dnevnih slučajeva koronavirusa, njih 9654, uz čak 100 novih smrtnih slučajeva.

Ranije ovog tjedna objavljeno je da je ova skandinavska zemlja, čija je specifična strategija borbe protiv epidemije covida-19 mjesecima tema žestokih prijepora, u studenom imala najvišu smrtnost u tom mjesecu u stotinu godina – od španjolske gripe 1918.

Naime, u studenom je u Švedskoj zabilježeno ukupno 8088 smrti, što je 10% više od petogodišnjeg prosjeka za taj mjesec u godini, koji iznosi 7383 smrti, prenosi portal The Local Sweden. Ukratko, jasno je da Švedska, unatoč suprotnim predviđanjima u toj zemlji i izvan nje, prolazi kroz mnogo teži drugi val od prvog na proljeće.

U ovom kontekstu posebno je porazan podatak koji je u četvrtak objavila švedska javna televizija SVT. Ona je, naime, podsjetila da je Švedska agencija za javno zdravstvo, čiji je glavni državni epidemiolog Anders Tegnell, u srpnju objavila svoj model za prognozu drugog vala koronavirusa u toj zemlji s tri moguća scenarija.

Prema scenariju 0, širenje infekcije trebalo se nastaviti na tadašnjem izuzetno niskom nivou. Scenarij 1 predviđao je neravnomjerno širenje s vrhuncem u ranu jesen, dok je scenarij 2 predviđao ravnomjerni, umjereni nivo širenja infekcije.

Tri scenarija za drugi val, najcrnji je bio preoptimističan

Kada računate, pravite niz pretpostavki, a mi smo bili prilično konzervativni. Razvoj će vjerojatno biti mnogo bolji, komentirao je tada Tegnell prognoze svoje agencije.

Mi uglavnom vjerujemo u širenje niskog intenziteta tijekom jeseni, s visokim rizikom lokalnih žarišta u različitim dijelovima zemlje, rekao je u intervjuu za SVT nešto kasnije, 10. rujna.

A onda se Tegnellu i švedskim službama dogodilo ono što se na engleskom zove “reality check”, odnosno suočavanje sa stvarnošću.

U grafu koji je SVT u četvrtak objavio u svom prilogu jasno se vidi da je stvarni porast broja hospitaliziranih zbog covida-19 bio daleko veći i od najpesimističnijeg scenarija koji su Tegnell i Švedska agencija za javno zdravstvo predstavili, piše Index.hr.

Prema njihovom scenariju 2, vrhunac drugog vala epidemije trebao se već odavno dogoditi, u 39. tjednu godine, i trebao je iznositi oko 1100 novih hospitaliziranih pacijenata taj tjedan. Do Božića je taj broj trebao pasti na stotinjak.

Švedska u drugom valu pandemije uvodi najstrože mjere do sada

Umjesto toga, prema podacima švedskog Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, broj novih hospitaliziranih pacijenata u 47. tjednu godine iznosio je gotovo 1500. A evidencija hospitaliziranih i umrlih u Švedskoj značajno kasni, tako da bi pravi broj mogao biti i viši, ističe SVT.

U studenom umrlo najviše Šveđana od 1918.

Ovo je najviši broj smrti zabilježen u studenom od 1918., godine kada je izbila španjolska gripa, naveo je ovaj tjedan Tomas Johannson, demograf u švedskoj nacionalnoj statističkoj agenciji SCB. Naravno, primarni uzrok ove povećane smrtnosti upravo je covid-19, od kojeg su dosad umrla 7802 Šveđana, prema podacima stranice Our World in Data, koja surađuje sa Sveučilištem u Oxfordu. Samo u studenom zabilježeno je 869 umrlih od covida-19.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.