Švedska pomaže BiH u suočavanju s izozovima zagađenosti zraka

Konferencija na kojoj će biti predstavljen projekt Agencije za zaštitu okoliša Švedske koji ima za cilj da pomogne Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju izazovima zagađenja zraka bit će održana danas u Sarajevu.

Namjera projekta je jačanje kapaciteta relevantnih institucija u BiH da bi se unaprijedilo upravljanje podacima o kvalitetu zraka i njegovog poboljšanja. Vrijednost projekta je 3,8 miliona eura za period od 2018. do 2022. godine.

Bosna i Hercegovina suočava se s brojnim izazovima zbog zagađenosti zraka, građani su izloženi nekim od najvećih zagađivača u Europi, a u isto vrijeme dok su bolesti srca i pluća, moždani udari te karcinom pluća mnogo češći u područjima izloženim tim štetnim emisijama.

Organizatori konferencije su upozorili da su djeca, starije osobe te oni koji žive u siromaštvu naročito ugrožene kategorije stanovništva, ali pored negativnog utjecaja na zdravlje, zagađenje ima također razarajuće efekte na ekonomiju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je da BiH godišnje gubi 21,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je oko 7,23 milijuna američkih dolara, zbog zagađenja.

Iz Ambasade Švedske u BiH najavljeno je da će konferenciju otvoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, a učestvovat će eksperati iz Agencije za zaštitu okoliša Švedske i Hidrometeorološkog instituta Švedske kao te predstavnici bh. institucija.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.