Svećenik iz Ljubuškog inicijator gradnje tvornice i održivog povratka u Posavinu

Polaganjem kamena temeljca u Gornjim Močilama kod Broda u BiH svečano je započela izgradnja 1,1 milijun eura vrijedne tvornice metalnih dijelova i opreme austrijskog investitora “Anton Paar”.

Riječ je o jednom od vodećih svjetskih proizvođača visokokvalitetnih mjernih uređaja i precizne mehanike sa sjedištem u Grazu, čija je proizvodnja vrlo dinamična i prilagođava se potrebama tržišta.

Posao će u tvornici pronaći 25 radnika metalske struke, većinom hrvatskih povratnika, a u punom kapacitetu broj zaposlenih mogao bi se i utrostručiti. Izgradnja će završiti u studenom ove godine, a proizvodnja bi trebala krenuti već u siječnju 2018.

– Mi smo tvrtka koja izvršava naloge za druge tvrtke u metalnoj industriji. U Močilama gradimo veliku produkcijsku halu od 2.000 četvornih metara, ali ovo je tek prvi dio, koji će se kasnije proširivati i nadograđivati – rekao je Johannes Bernsteiner, direktor tvrtke “Anton Paar”.

Glavni inicijator i posrednik između brodske općine i produzeća Anton Paar iz Graza, specijaliziranog za metalnu proizvodnju i elektroniku, je Ivan Tolj, župnik iz Močila prenosi Hip.ba

Župnik župe sv. Ante iz Gornjih Močila vlč. Ivan Tolj pet godina marljivo je radio na svladavanju prepreka i stvaranju preduvjeta za realizaciju projekta. Crkva je dala svoje zemljište, riješila potrebnu dokumentaciju i ishodila građevinsku dozvolu za tvornicu koja bi trebala dati znatan doprinos održivom povratku u ovaj dio Bosanske Posavine.

– Napokon možemo reći da smo uspjeli. Nadamo se da je ovo samo mali korak na malo dužem putu. Na ovom je mjestu 80 godina stajala kapela svetog Ante.

Pomaknuli smo je jer vjerujemo da je život svetiji od kamena, a nadam se da će gradnja ove tvornice označiti početak novog života – rekao je vlč. Tolj, izrazivši pritom nadu da će dolazak njegovih prijatelja iz Austrije možda dati povod i drugim investitorima da slijede njihov primjer i tako pomognu povratnicima.

“Anton Paar” već ima otvorenu proizvodnju u Derventi i zapošljava 25 radnika, a bavi se proizvodnjom metalnih odljevaka i strojnom obradom metala. Dopredsjednik RS Josip Jerković rekao je kako je ovo dobar početak za jedan jako značajan projekt.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.