Svečano otvoren obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar

Premijer Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u četvrtak su svečano otvorili obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar.

Današnji događaj je plod truda brojnih pojedinaca i institucija. Zahvaljujući financijskoj podršci Vlade HNŽ-a, Grada Mostara, UNDP-a, te više donatora, kao i vlastitim sredstvima, Centar je prikupio svu potrebnu pomoć i realizirao cjelovitu obnovu prostorija, kazao je u obraćanju nazočnima ravnatelj centra dr. Siniša Skočibušić.

Ugovoreni radovi u iznosu od 88.400,00 KM osigurali su preduvjete za kvalitetan rad s pacijentima s područja Mostara i HNŽ-a. Prostor je u cijelosti renoviran – od instalacija, otvora, stropa, medicinskog poda, energetski učinkovit i s adekvatnim pristupom za invalidne osobe te sigurnosno stavljen na višu razinu za osoblje.

Na adresi dr. Ante Starčevića br. 78 Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar uspješno djeluje još od 1999. godine, baveći se prevencijom i liječenjem ovisnika o drogama, primarno heroinskih ovisnika.

Pitanje ovisnosti u našem društvu često se marginalizira, stigmatizira, a ovisnici se u našem društvu često diskereditiraju. Na sreću postoje ljudi i institucije, poput ovog Centra, koji su posvetili sebe da pomognu onima koji su pokleknuli pred brojnim porocima današnjice, izrazio je svoje zadovoljstvo zbog otvaranja obnovljenog Centra predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg.

Kolika je važnost uloge i odgovornost ovog centra, govori i činjenica da svakodnevno terapiju koristi oko 150 pacijenata, a registrirano je 1.000 ovisnika.

Grad Mostar je među prvima na ovom prostoru BiH prepoznao problem ovisnosti i mislim kako smo učinili mnogo, možda ne toliko financijski, koliko organizacijiski i na pokretanju cijele ove priče, koja je kasnije dobila potporu i od županije, resornog ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo te mogu reći da smo zadovoljni jer smo uspjeli u svojim nakanama, kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Svima koji su potpomogli rad centra i njegovu obnovu uručene su i zahvalnice: predsjedniku Vlade HNŽ-a, dr. Nevenku Hercegu, gradonačelniku Mostara, Ljubi Bešliću, ministru zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, dr. Goranu Opsenici, načelniku odjela za društvene djelatnosti grada Mostara, Boži Ćoriću, ravnatelju Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, Radi Bošnjaku, Kompaniji ALKALOID d.o.o. Sarajevo, Kompaniji UNIFARM d.o.o. Lukavac, te UNDP-u, čiji se predstavnik, rukovoditelj Klastera za socijalnu inkluziju Armin Sirćo, prigodnim govorom i obratio nazočnima.

Budući da nije mogao nazočiti otvaranju, hrvatski član predsjedništva dr. Dragan Čović uputio je čestitku ravnatelju i svim djelatnicima Centra povodom otvaranja obnovljenih prostorija.

Sprječavanje ovisnosti bilo kojeg tipa i oblika, kao i preventivno djelovanje koje zaštićuje ljudske živote, imat će našu bezrezervnu potporu i prepoznati su kao neprocjenjiv segment u koji se mora ulagati na svaki mogući način. Upravo zbog toga, jedan ovakav Centar je neprocjenjiv čimbenik koji naša cjelokupna zajednica mora prepoznati i maksimalno cijeniti, poručio je u čestitki hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.