Sve više posla za logopede: Mnogi učenici nisu u stanju artikulirati govor

Trećina dobojskih predškolaca ne izgovara sve glasove. Isti problem ima 12 posto učenika. Crtani filmovi na stranim jezicima, tepanje roditelja i pasirana hrana, kažu, neki su od uzroka.

Uopće ne koriste govorni aparat, mišiće i čeljusti da bi mogli žvakati i sami time ne razvijau muskulaturu koji su im potrebni kasnije za ispravan govor, kaže Mira Cvijanović, logopedica Doma zdravlja Doboj, javlja ATV.

U školu dolaze bez sposobnosti da izgovore i do 15 glasova. Najčešći problem je glas “r”. “Djeca nemaju taj vibrantan jezik, koji se ne može jednostavno podignuti i izgovoriti taj glas, pokazujemo, simuliramo na neke zvukove da bi dobili taj glas na taj način, Slobodan Tomić, školski logoped.

I učitelji su na mukama. Snježana Kulišić objašnjava da joj je pola odjela na logopedskom tretmanu, da posao nije lak, a suradnja roditelja nedovoljna.

Suradnja bi se trebala razvijati na maksimum i svakodnevno se surađuje s logopedima i učiteljima, kaže Kulišić.

Samo u jednoj dobojskoj školi od 100 upisanjih prvašića, njih 80 treba logopeda. Problem se često rješava nakon tridesetak tretmana. Ipak, deset posto učenika na vježbama ostaje duže.

Osnova materinjeg jezika tako se narušava, rečenice ostaju kratke, komunikacija štura.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Samo vi nastavite slusasti jale bube raste itd i gledajte “domacu” youtube scenu gdje mozete puno toga nauciti

    • Navodis cisti sund, ali to nema nikakve veze sa ovim problemom, uopce. Taj tvoj problem pogadja odrasle i navodno samim time i pametnije ljude.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.