Sve skuplji život u FBiH, gorivo u RS-u 30 feninga jeftinije

Cijene goriva u Republici Srpskoj od sredine tjedna na pojedinim benzinskim crpkama niže su i preko 30 feninga po litri, što gorivo u ovom entitetu čini višestruko jeftinijim u odnosu na FBiH.

Na benzinskim crpkama u RS-u litra dizela, kao i benzina 95, stoji 1,59 KM. Da je razlika u cijeni ogromna, pokazuje podatak da je u Federaciji BiH cijena litre benzina 95 1,91 KM, što je u odnosu na RS više za 32 feninga po litri, dok je razlika u cijeni dizela 27 feninga po litri, piše Večernji list.

S obzirom na to da je u BiH na snazi slobodno formiranje cijena, postoje razlike od crpke do crpke, ali je gorivo u RS-u u svakom slučaju znatno povoljnije, što vlasnici automobila svakako osjete na džepovima.

Iz udruga potrošača u BiH već dugo upozoravaju na sve težu ekonomsku situaciju i na “tiha poskupljenja” koja su gotovo svakodnevna. Da cijene rastu, pokazuju i podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima je u listopadu na mjesečnoj razini zabilježen rast cijena za 0,8%. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u listopadu u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za 0,8%.

U odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena alkoholnih pića i duhana za 0,2%, odjeće i obuće za 2%, stanovanja i režijskih izdataka za 6,3%, namještaja i kućanskih uređaja, zdravstva i obrazovanja za 0,1% te prijevoza za 0,5%. Prema podacima Agencije, cijene hrane u listopadu snizile su se za 0,1%, što građani nisu ni osjetili.

Pojeftinjenje hrane od 0,1% nikakva je utjeha s obzirom na to da je odluka o poskupljenju električne energije od 1,5% već donesena, da je najavljeno poskupljenje cigareta, duhana, pa i kave, a čeka nas i povećanje trošarina na gorivo, što će se neminovno odraziti i na porast cijena ostalih proizvoda i usluga.

I dok sa svakim poskupljenjem goriva poraste i cijena ostalih proizvoda i usluga, kad cijene goriva padaju, što je trenutačno slučaj u RS-u, ostali proizvodi i usluge ih ne prate, a što je potvrdio i predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković. Bošković, naime, ne vjeruje da će pojeftinjenje goriva u RS-u imati bilo kakva učinka na cijene karata za prijevoz ili drugih proizvoda.

U pojedinim ugostiteljskim objektima smatraju da će kava, sokovi i alkoholna pića u novoj godine, najvjerojatnije, poskupjeti. Cijene ovih proizvoda su, tvrde, počele rasti, a s druge strane, zbog silnih nameta, objašnjavaju, bit će prisiljeni povećati cijene. Tako bi espresso kava u 2017. mogla stajati od 2 do 2,5 KM umjesto sadašnjih 1,5 KM, koliko građani izdvajaju za ovaj napitak.

“Ako se povećaju nabavne cijene, i mi moramo gostima naplaćivati skuplje kavu. To je neizbježno”, tvrde ugostitelji.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Ma osini po prasini,,,ko sisa narod,foteljasi nece ni osjetiti,njima place redovno idu gore ,izmisljaju regrese i ostale doplatke !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.