U BiH s tržišta povučeni brojni proizvodi opasni po zdravlje

Prijenosne električne svjetiljke i mašinice za šišanje koje predstavljaju rizik od požara i strujnoga udara, maske za mobilne telefone, dječje lutke i bicikli, skejtbordi i kućne ljestve, čije je podrijetlo uglavnom iz Kine, samo su neki od nesigurnih proizvoda koji su ove godine povučeni s bh. tržišta.

Propisi prilikom uvoza u BiH nerijetko se krše, a najviše štete trpe potrošači, odnosno građani koji zbog nepoznavanja kvaliteta proizvoda često opasnosti izlažu i svoje zdravlje, piše Klix.ba.

Prema službenim podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, samo u 2015. godini s našega tržišta uklonjeno je blizu 23.000 spornih, odnosno nesigurnih proizvoda.

Danijela Dragović iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH kaže da među uklonjenim proizvodima prednjače igračke i oprema za djecu te električni uređaji koji se koriste u domaćinstvima, a svi su u BiH uglavnom uvezeni iz Kine.

Dragović naglašava kako postoje pravni propisi koji moraju biti ispunjeni kako bi se proizvod mogao naći na bh. tržištu. Međutim, pravni propisi prilikom uvoza se krše, a veliki broj spornih proizvoda u ovoj godini već je uklonjen s bh. polica.

“Mi kontroliramo samo proizvode koji su već stavljeni na tržište te ako ustanovimo da ima onih koji nisu sigurni, odnosno koji ugrožavaju zdravlje i život potrošača ili njihove imovine, onda u suradnji s inspektoratima Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta vršimo uklanjanje istih. Svrha naše agencije jeste da se na bh. tržištu nalaze samo sigurni proizvodi”, pojasnila je Dragović.

Ona je dodala da odgovornost za proizvode snosi proizvođač, odnosno uvoznik, a kaznenu politiku provode nadležne uprave za inspekcijske poslove.

Prema riječima predsjednice Kluba potrošača Tuzlanske županije Gordane Bulić, nesigurnost kod potrošača u BiH postoji, međutim, njihov angažman mora biti mnogo veći kada je riječ o ovoj problematici.

“Građani nam uglavnom upućuju pozive zabrinutosti. Nažalost, situacija je takva da ovaj problem nije zastupljen samo u BiH, nego se ovakvi problemi događaju i u svim zemljama regije – Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, kao i Hrvatskoj, koja je u Europskoj uniji”, kaže Bulić.

Istaknuvši da u BiH do danas nisu provedena posebna istraživanja kada je riječ o sigurnosti proizvoda široke potrošnje, Bulić je rekla da se trenutno vrši pojačan inspekcijski nadzor.

“Također, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je nadležno za zaštitu potrošača imamo informacije o njihovim aktivnostima koje su poduzeli, međutim rizik na tržištu uvijek postoji”, naglašava Bulić.

Potrošačima se savjetuje da obvezno čitaju deklaraciju proizvoda koja treba sadržavati naziv, tip ili model proizvoda te naziv i punu adresu proizvođača, a za uvozne proizvode i naziv i sjedište uvoznika, kao i zemlju podrijetla.

Također, potrošačima se preporučuje da, između ostaloga, prije kupovine istraže proizvod, provjere njegovu ispravnost na mjestu kupovine i uvjere se da nema vidljivih fizičkih oštećenja.

(www.jabuktv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.