Sve manje roditelja cijepi djecu, struka upozorava na grozne posljedice

Cijepljenje

Iz godine u godinu sve manje roditelja u Republici Srpskoj pristaje cijepiti svoju djecu protiv morbila, rubeole i zaušnjaka MMR/MRP cjepivom – potvrđeno je Feni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
Navode da je prošle godine od ukupnog broja djece koja su trebala primiti prvu dozu cjepiva protiv ovih bolesti, cijepljeno tek njih 74 posto.

U 2015. obuhvat cjepivom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka iznosio je 83 posto, a godinu prije 88 posto.
Specijalist epidemiolog dr. Jela Aćimović tvrdi da je ovakvo stanje posljedica sve učestalijih kampanja protiv cijepljenja koje roditelje čine nesigurnim, ali i činjenice da se oni o značaju vakcinacije uglavnom informiraju na internetu.

”Od ukupnog broja djece koja su u RS-u trebala primiti prvu dozu MRP cjepiva tijekom 2016. godine, samo 74 posto to cjepivo je stvarno i primilo. Također, vrlo značajno je da pojedine regije imaju obuhvat oko 50 posto – grad Banja Luka 51, Bijeljina 58, Istočno Sarajevo 44 posto”, istaknula je Aćimović.

Kazala je da bolesnik od morbila, u osjetljivoj sredini, u prosjeku zarazi 12 do 18 osoba, pa je za sprečavanje epidemija morbila potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 do 95 posto.

”Obuhvat od 74 posto, kao i postojanje regija s još nižim obuhvatom, znači da nemamo ni približno dovoljan kolektivni imunitet i da postoji velika mogućnost za izbijanje epidemije morbila, rubeole i/ili parotitisa”, naglasila je ona.

Tijekom 2016. godine, u RS-u je prijavljeno 15 pojedinačnih slučajeva morbila. Kod šest pacijenata je urađena laboratorijska analiza, od kojih je samo kod jednog potvrđena infekcija virusom morbila.

Morbili, rubeola i zaušnjaci su bolesti koje izazivaju virusi, te protiv njih nema efikasnog lijeka, a u određenom broju slučajeva mogu izazvati vrlo teške posljedice kod oboljelih.

Aćimović naglašava da male boginje mogu dovesti do upala pluća, upale mozga, sljepila, ili čak do smrtnog ishoda.
”Zaušnjaci mogu dovesti do meningitisa, gluhoće, upale testisa. Rubeola također može dovesti do upale mozga i krvarenja, ali je najopasnija za trudnice jer može izazvati pobačaj ili teške anomalije kod nerođene bebe”, upozorava Aćimović.

Veoma je važno, podcrtala je, da i roditelji i pedijatri shvate ozbiljnost situacije, te da se sva necijepljena djeca što prije cijepe MRP vakcinom, kako bo spriječili nastanak epidemija ovih bolesti.

Iz Zavoda naglašavaju da je u Republici Srpskoj, za svu djecu obavezno cijepljenje protiv deset zaraznih bolesti: tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilus influence tip B, morbila (male boginje), rubeole i parotitisa (zaušnjaci), što je definirano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske definira obavezne mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u Republici Srpskoj, u koje spada i vakcinacija, kao i kaznene odredbe u slučaju neprovođenja propisanih mjera.

Potrebno je provoditi stalnu edukaciju u cilju unapređenja znanja svih aktera koji sudjeluju u sustavu imunizacije – donosioci odluka, zdravstveni radnici, roditelji, djeca, mediji, odnosno čitava društvena zajednica, i tu mora postojati stalna komunikacija.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • A zašto se struka ne izjasni o posljedicama vakcinacije djece? Zašto se ne izjasne koliko je djece ostalo sa trajnim posljedicama? Neka se struka izjasni o tome da li su veće i teže posljedice vakcinacije ili ne vakcinacije. Zašto se otvoreno ne kaže koliko djece u BIH je nakon vakcinacije oboljelo od autizma i roditelji sami muku prolaze sa svojom djecom ,bez pomoći i zaštite države .A zarazne bolesti kao rubeola i zauške ,su daleko manje ili nimalo opasne za djecu,u odnosu na autizam Zamislite roditi zdravo dijete a nakon vakcinacije dobijete invalida! A kako cijepiti dijete ako ni sami pedijatri ne cijepe svoju djecu. A neka struka garantira roditeljima da nakon cjepiva ,njihova djeca neće postati invalidi, pa će roditelji sigurno cijepiti svoju djecu ! Zašto struka šuti o štetnim posljedicama koje su ostale na djeci? Osobno poznam djecu koja su bila zdrava djeca ,igrali se smijali si i pričali a danas ništa od toga ne mogu i teški su invalidi

  • Baš tako.Slažem se s prethodnim komentarom u potpunosti.Ako roditelji kažu istinu doživljavaju podsmjehe mnogih ali je činjenica da su posljedice užasne.Znam i ja takvu djecu i ima ih dosta u samom Širokom.Osim toga gdje je taj autizam bio prije 30 godina.Nigdje.Danas ih je više od 20 u Širokom..Svi sve znaju ali ne haju i li su upetljani u zločin farmaceutskog lobija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.