Sve manje djece u klupama u HNŽ-u – Jabuka.tv

Sve manje djece u klupama u HNŽ-u

Školska godina još nije počela u Unsko-sanskoj županiji. Sve sindikalne podružnice odbacile su vladin prijedlog kao neozbiljan i poručile da novac nije najvažniji.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji 1.980 prvačića prvi put je čulo školsko zvono za početak obrazovanja. Danas je školsko zvono najavilo početak nove školske godine u HNŽ.

Što se tiče nastave i tehničkih detalja nema nikakvih problema, ali nedostaje djece, kažu iz sindikata, naglašavajući da bi manjak djece mogao dovesti do tehnološkog viška nastavnog osoblja, tako prosvjetari strahuju jer bi se zbog manjka norme mogli naći na zavodu za zapošljavanje.

Iz godine u godinu, škole su sve praznije, što zbog manjeg broja novorođenčadi, što zbog masovnog odlaska u inozemstvo, javlja N1.

“U Mostaru ove godine konkurira 530 djece u srednje škole, iduće 590, dok 2017. godine to je znatno, znatno manje, blizu 250 djece, a to je izuzetno sniženje”, rekao je Ivica Mustapić, tajnik Sindikata srednjih škola. On je izrazio nadu da kad se nova Vlada formira da će novi ministar imati razumijevanja da prebrode ovo teško razdoblje gdje se cijela obitelj iseljava, jer tako odlaze i djeca.

Za razliku od srednjih, u osnovnim školama ove godine nije primjećen manji broj upisa učenika, pa je ova školska godina započela bez zaostataka.

“Nastavu ovdje pohađaju djeca od prvog do devetog razreda, ove godine u našu školu upisalo se 56 učenika, brojimo tri odjeljenja prvih razreda. Ovim putem želim u ime svih zaposlenih i u svoje ime da zaželim sretan početak školske godine svim učenicima, a posebno našim prvačićima”, kazao je Džemal Juklo, direktor Osnovne škole Zalik.

Povodom početka nove školske godine, glavna savjetnica Grada Mostara poslala je poruku u kojoj je pozvala sve odrasle koji sudjeluju u životu djece da ih podrže u novoj školskoj godini.

“Škola je pozitivan proces i pozitivan pristup najvažniji je kako njihovih roditelja, tako i njihovih nastavnika da bi se djeca tako odnosila i tijekom prvog razreda i u daljnjem školovanju”, kazala je Radmila Komadina, glavna savjetnica grada Mostara.

I roditelji su uzbuđeni, a nova školska godina i za njih predstavlja posebne izazove.

“Nadamo se da će proteći sve kako treba u novoj školskoj godini i u novom periodu svog života, tj u školovanju”, nada se Elvira Vejzović, roditelj.

Ove godine učenici Osnovnih škola koji nastavu pohađaju po hrvatskom planu i programu konačno će dobiti knjižice s ocjenama i uspjehom iz prijašnjih razreda jer to do sada nisu imali, jer sedam godina u HNŽ-u se nisu izdavale svjedodžbe, a i problemi prevoza učenika riješeni su otkako je Županija preuzela financiranje.

(N1)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.