Svako šesto dijete u BiH ovisno je o cigaretama

Nevladina organizacija PROI objavila je kako je u BiH svakodnevnica da djeca prolaze pored izloženih duhanskih proizvoda u neposrednoj blizini svojih škola.

Problem sa zakonom

Kad je riječ o Federaciji BiH, navedeno je da nedovoljno definiran trenutačni zakon ostavlja prostor za takve prizore. Činjenica je da djeca nerijetko prolaze pored izloženih duhanskih proizvoda i reklama za iste te ih bez problema i kupuju i konzumiraju, a to je samo “vrh ledenog brijega”.

Istaknuto je kako su istraživanja pokazala da je svako šesto dijete u dobi od 13 do 15 godina u Bosni i Hercegovini stalni pušač te da više od trećine mladih izjavljuje kako je počelo s pušenjem prije desete godine života.

“Za ovu statistiku najviše je odgovorna duhanska industrija koja svojim marketinškim taktikama cilja upravo na djecu i mlade, i to s vrlo konkretnim razlogom. Naime, poznato je da većina pušača počne pušiti prije svoje 18. godine, a to duhanska industrija vrlo dobro zna. Zbog toga je za ovu industriju najvažnije doći do potencijalnih pušača dok su još maloljetni kako bi na takav način osigurala sebi budućnost uz milijarde prihoda”, izjavila je izvršna direktorica udruge PROI Uliana Bakh na press-konferenciji koja je održana jučer u Sarajevu.

Jača kontrola

Novi Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda u FBiH predviđa, između ostalog, i bolje definiranu zabranu prodaje duhanskih proizvoda u krugu 100 metara od obrazovnih ustanova, zabranu isticanja duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima, kao i strogu zabranu prodaje tih proizvoda maloljetnicima, priopćeno je iz udruge PROI.

Bosna i Hercegovina inače je jedna od zemalja s najvećih postotkom ovisnika o duhanskim proizvodima.

Skoro polovina stanovnika ovisna je o duhanu, a brojke nisu nešto bitno promijenjene i nakon velikih poskupljenja cigareta u posljednje tri godine. Sve to ima velike posljedice za zdravlje stanovnika i dodatno opterećuje ionako iscrpljeni zdravstveni sustav u državi.

(www.jabuka.tv)
5 komentara

  • A tko god ima trgovinu blizu skole prodaje cigare bez ikakvih problema. e u tome je problem….znaci kad vidite dite da pusi cigarete kazete kako to nevalja a kad vidite kretena koji prodaje tom istom ditetu cigarete onda sutimo..ma bitno da se lova zaradi…pa uzmite samo osnovnu skolu u s.b. pa tu se prodalo vise cigarareta neko olovaka i biljeznica..al ne, dite je krivo a ne kreten koji prodaje tom ditetu.

  • Zasto bi bio kriv prodavac?? U kiosku sigurno ima drugi stvari kupit sem cigareta,a i mi roditelji tribamo rec dici da je to otrov za nji.

  • Zasto bi bio kriv prodavac?? Jer prodaj cigarete maloljetnim osobama. Ovo “sem cigareta” pokušat ću ne komentirati

  • Četvero djece imam i isto ih ucim i odgajam.Imaju 18,16,13 i 6 godina.Ovaj od 16 skriva se i pusi vec 2 godine.Sta bih ja trebala sada raditi?Uskratiti mu dzeparac a ionako mu dajem samo za sendvič?On nece pojest,a kupit ce cigare povremeno.Pratit ga po skoli?Naravno da je velika krivica trgovaca!Njima je samo do zarade,a sto se mladez navodi na ovisnost to nista!Tinejdzeri su u godinama kad ih je lako navuci na sve jer su radoznali.Njima je drustvo vaznije od roditelja jer ne zele ispast”kukavice”,tako da tvrdnja da sve polazi od kuće ne drzi vodu.Usput da kazem muz i ja smo nepusaci,nadam se da je ovo prolazna faza mog tinejdzera,nedaj Boze nesto gore!Svi bi trebali raditi na tom da odgojimo zdravu mladost,ali to nekima nije cilj.Samo materijalizam i nek je meni dobro,briga me za druge!To,nazalost vodi u propast!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.