Svake sekunde korupcija u BiH ‘proguta’ 47 maraka

Prema podacima Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT, korupcija godišnje odnese oko milijardu i 400 miliona KM. Materijalna šteta samo u sektoru privrede, nastala u nezakonitostima u procesu privatizacije, ‘teška’ je nekoliko milijardi maraka

Svake sekunde korupcija u Bosni i Hercegovini proguta 47 maraka, a godišnje je to oko milijardu i 400 miliona, podaci su Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT, koja će objediniti sve institucije, organizacije i pojedince koji se bore protiv korupcije da bi zajednički postigli da ta borba postane sistematična, održiva i s trajnim rezultatima.

ACCOUNT će zagovarati primjenu ili unapređenje postojećih zakonskih rješenja u suzbijanju korupcije te provesti javnu kampanju da bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv korupcije, kazao je Eldin Karić, programski direktor ovog projekta.

Institucije sustava su već pokazale zanimanje da se uključe u ovaj projekt, ali, ističe Karić, pitanje je koliko je ta podrška deklarativna ili stvarna želja da se određene stvari urade.

Međutim, određenom vrstom pritiska pokušat će da, navodi, primoraju nadležne da se pozabave katastrofalnim problemom korupcije koji pritiska BiH i po njegovom mišljenju više nema vremena za odgađanje suočavanja s ovim pitanjem.

Da je borba protiv korupcije još u svom početnom koraku, smatra Siniša Božić, predsjednik Udruženja akcionara investicionih fondova RS (UAIFRS), ističući da je materijalna šteta samo u sektoru privrede, nastala u nezakonitostima u procesu privatizacije, ‘teška’ nekoliko milijardi maraka.

Božić optužuje nadležne institucije da kada je u pitanju privreda nisu dali odgovore na brojne probleme u toj sferi.

“Osobno sam, ali i Udruženje akcionara podnijeli desetine krivičnih prijava i materijalnih dokaza, ali nikakvog odgovora nije bilo iz tužiteljstva”, naglašava Božić.

Kršenje zakona prisutno je i u radu institucija.

U proteklih 12 godina Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS izvršila je više od 630 financijskih revizija i desetak revizija učinka, a svi ti izvještaji ukazuju na određene propuste, ponovio je glavni revizor RS Boško Čeko ističući da se to posebno odnosi na nepoštivanje Zakona o javnim nabavkama.

Jesu li su ti propusti svjesni ili nesvjesni, revizija ne može suditi, ali Čeko naglašava da je Glavna služba za reviziju u djelokrugu svog rada u proteklom periodu doprinijela da se postigne određeni nivo poboljšanja financijskih izvještaja.

Ali, i dalje se uočava mnogo odstupanja i nepoštivanja zakonskih propisa.

“Gotovo svaki naš izvještaj ima poglavlje da se ne poštuje Zakon o javnim nabavkama”, kaže Čeko, ali ističe da se revizija ne bavi istragama, premda je činjenica da svaki propust može da dovede do zloupotrebe, korupcije i kriminalnih radnji.

Važeći Zakon o javnim nabavkama, na koji je upućeno dosta primjedbi, dok je na snazi, naglašava glavni revizor, mora se poštivati, a zna se i ko bi trebalo da radi izmjene tog zakona, ako nije dobar.

Čeko je kazao da revizija nema nadležnost da ulazi u opravdanost utroška namjene sredstava koja se odobravaju budžetom, ali da prilikom planiranja i pravdanja sredstava moraju postojati jasno precizirani izvještaji o datim rezultatima.

Na tome moraju da rade svi koji su odgovorni, ukazao je glavni revizor podsjetivši da i revizija daje niz preporuka i u svojim izvještajima.

Informativnu sesiju Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT, koja je danas održana u Privrednoj komori Republike Srpske u Banjoj Luci podržale su nevladine organizacije i udruženja.

Iz ACCOUNT-a navode da će biti glas građana kojima je dosta mita, korupcije i “štele” s kojima se susreću na svakom koraku.

Antikorupcijska mreža-ACCOUNT je trogodišnji projekt podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s milion maraka. (Fena)

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.