SKB Mostar konačno dobiva vlasnike

SKB Mostar, jedna od najvrijednijih institucija u državi konačno će dobiti vlasnike. Nakon svih ulaganja, koji ukupno iznose oko 150 milijuna maraka, SKB Mostar se našao u apsurdnoj situaciji da još uvijek nije poznato tko je vlasnik bolnice, piše Večernji list.

Na posljednjim sjednicama županijskih skupština HNŽ-a i HBŽ-a usvojen je Statut ove institucije, što je prvi korak u procesu preuzimanja vlasničkih prava.

‘Skupština HNŽ-a je većinom glasova usvojila statute sve tri bolnice u ovoj županiji. Statuti su usvojeni većinom glasova, a ne jednoglasno’ – rekao je za ‘Večernji list’ glasnogovornik Skupštine HNŽ-a Musair Penava. Ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić jučer je u razgovoru za ‘Večernji’ kazao kako se konačno ušlo u završnu fazu projekta za koji se lobira već godinama.

‘Još je ostalo da isti posao učini i Skupština ZHŽ-a i očekujem da će se to uskoro i dogoditi. Onda potvrda svega ide u Parlament FBiH, što je samo proceduralno pitanje. Konačno ćemo znati tko je vlasnik bolnice’ – ističe ravnatelj Kvesić. Dodaje kako se u trenutačnoj situaciji bolnica nije mogla nikome obratiti za pomoć u financijskom smislu, te kako bi sada napokon poslovanje bolnice trebalo biti pozitivno.

‘U trenutačnoj situaciji mi nismo mogli biti dio proračuna županija. Sada se to mijenja. Ubuduće će SKB Mostar dobivati novce iz proračuna županija koje preuzmu osnivačka prava bolnice. Npr. od HNŽ-a u jednoj godini za SKB Mostar se planira nekoliko milijuna maraka. Isto čine i ostale županije i mi više nećemo živjeti u bojazni hoće li SKB Mostar ponovno biti u gubitcima. U najgorem slučaju ćemo biti na nuli, što je veliki iskorak za nas’ – ističe dr. Kvesić.

I pored konstantnih financijskih problema u SKB-u Mostar, ova institucija je uspjela osigurati uvjete za konstantan razvoj. Uvodeđnje kardiokirurgije, nova Klinika za onkološke bolesti, deseci novih zahvata u kirurgiji, samo je dio onoga što je uvedeno u svakodnevni rad SKB-a Mostar tijekom posljednjih godina. Svi ovi projekti su završavani dok je menadžment bolnice pokušavao riješiti pitanja financijskih gubitaka i liječenja koja ne mogu naplatiti zbog manjkavih zakona i odredbi.

Sada kada stalni fokus ne bude na financijskim problemima stvorit će se još više prostora za napredak i poboljšanje usluga koje se pružaju u ovoj instituciji. ‘Imamo veliki broj mladih stručnjaka koji žele i dalje napredovati u poslu koji obavljaju. S rješenjem pitanja vlasničkih prava imat ćemo sasvim dovoljno prostora da se posvetimo svome radu, napredovanju u znanstvenom smislu i razvoju. Nadamo se kako ćemo to moći uskoro učiniti’ – zaključuje ravnatelj mostarske bolnice dr. Ante Kvesić, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.