”Suze svetog Lovre” iznad hercegovačkog neba

Suze sv. Lovre

Tijekom noći od četvrtka/petak do nedjelje/ponedjeljak na nebu će biti vidljiv jedan od najpoznatijih astronomskih fenomena, koji narod zove Suze svetog Lovre, a kojemu svakako trebate svjedočiti ako to već niste učinili dosad.

Premda ove godine slabija vidljivost zbog oblaka kvari fantastične slike padanja perzeida, meteorskih skupina koja je svoje ime dobila prema radijantu (izvorištu) koje se nalazi u zviježđu Perzej, mnogobrojni ljubitelji ovog jedinstvenog događaja „dežuraju“ u večerima i noćima od četvrtka do nedjelje kada je najjači intenzitet „meteorske kiše“ u 2017. Godini.

Kod nas je poznat i po narodnom nazivu Suze svetog Lovre, a obično su aktivni su između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti između 11. i 13. kolovoza.

Izraz Suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Hrvatskoj, prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge hrvatske krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju, prenosi Narod.hr.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu“.

Kad će točno doći do maksimuma aktivnosti Suza svetog Lovre teško je pretpostaviti. No, ako promatrate nebo ovih noći velike su šanse da ćete ih vidjeti veliki broj – možda i više od 150 po satu!

Upute astronoma za opažače
  • Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…)
  • Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu
  • Vodite računa o odjeći i niskim temperaturama noću
  • Potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu (automobil, kućna rasvjeta..), kao i zbog svjetlosnog zagađenja jer 90% stanovnika Europe zbog toga više ne vidi Mliječni put!
  • Potrebna je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja
  • Treba bar 10 minuta da se oko navikne na tamu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.