Sustav naplate RTV pristojbe putem telefonskih računa ističe 31. prosinca

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno riješe pitanje dugotrajnog financiranja javnog RTV servisa.

”Sustav javnog servisa već dugo vremena nailazi na brojne prepreke jer se relevantna legislative ne primjenjuje”, kazala je Mijatović.

Dodaje da Vijeće ministara i Parlamentarna skupština moraju hitno pronaći održiv sustav financiranja.

Postojeći sustav naplate RTV takse putem telefonskih računa ističe 31. prosinca ove godine. Ukoliko se ne uvede novi sustav, Radio-televizija BiH (BHRT), te entitetski javni servisi, Radio-televizija Federacije BiH (RTV FBiH) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), će se suočiti sa financijskim kolapsom.

”Neuspjeh javnih servisa da u potpunosti primjene relevantne zakone i manjak napretka u unutrašnjoj reorganizaciji su također doprinijeli financijskoj nestabilnosti sustava”, naglašava Mijatović.

Tijekom službene posjete BiH u srpnju ove godine, predstavnica OSCE-a je pozvala vlasti da osiguraju da se RTV taksa naplaćuje učinkovito kako bi sistem javnih RTV servisa bio financijski održiv, priopćeno je iz sjedišta OSCE-a u Beču.

(Fena)

2 komentara

Komentiraj: