Šumarstvo može biti nositelj razvoja Bosne i Hercegovine

Konferencija “Budućnost šumarstva na kršu u Bosni i Hercegovini” održana je u ponedjeljak u Čapljini s ciljem predstavljanja potencijala šumarstva na krškim područjima u BiH i zemljama jugoistočne Europe, te bolje vidljivosti i prisutnosti ovog sektora na regionalnoj i državnoj razini.

Predsjednik Drvnog klastera Hercegovina Ernest Brajković kazao je kako je u prošlosti bilo mnogo pokušaja pošumljavanja krša.

Prošli pokušaji pošumljavanja krša nisu nikad dali nekog velikog roda, ali sad smo nazvali fakultete iz Sarajeva i Splita kako bismo napravili neku strategiju što uraditi u sljedeće dvije godine što bi bilo od koristi za ovo područje, pokušati možda već nešto zasaditi i ako nam to uspije, za dvije godine bismo napravili malo veću konferenciju i pozvali europske članice koje nam mogu pomoći i financijski, idejno, znanjem i svim ostalim, kazao je Brajković.

Trenutno stanje u Hercegovini, što se ove tematike tiče, dosta je loše, ocijenio je.

Situacija je loša zato što mi nemamo tu strategiju, svatko bi nešto želio pomoći, a tko god hoće pomoći stalno dolazi do nekih zatvorenih vrata. Od profesora iz Sarajeva saznali smo da je najvažnije u svemu tome pravljenje vatrogasnih, protupožarnih puteva, tako smo nazvali Vatrogasnu postrojbu Čapljine, nismo odmah htjeli ići šire, nego da se mi lokalno informiramo, napravimo neku strategiju i plan i možda da budemo primjer svima ostalima u Hercegovini, kazao je Brajković.

Dodao je kako je cilj ozeleniti Hercegovinu.

Želimo da naša djeca ovdje dišu, dobit ćemo više čistog zraka i svega ostaloga, ovo bi bio veliki doprinos nama kao regiji, da možda mi svijetu pokažemo kako treba raditi, naglasio je Brajković.

Zdravko Vojvodić iz Drvnog klastera Hercegovine podsjetio je kako je Bosna i Hercegovina država koja je 54 posto pod šumom.

Ako na to dodamo još i ovaj krš koji imamo, šumarstvo može biti nositelj razvoja ove države, a i bio je uvijek. Najveći problem je što nemamo zakone i organizaciju onakvu kakva bi trebala biti da se ta situacija iskoristi i BiH digne na veći nivo, istaknuo je Vojvodić.

Po njegovim riječima, bh. drvna industrija je jedina koja ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu.

Od deset proizvoda koji se proizvedu u Bosni i Hercegovini jedan ostaje, a devet ih ide vani, tako da je to jedina pozitivna bilanca u izvozu ove države. Najviše se izvozi u zapadnu Europu, a što se uvoza tiče uvozimo uglavnom iverice i ploče jer mi nemamo te proizvodnje i na tome bi država također trebala raditi, ponuditi uvjete nekim korporacijama koje mogu napraviti te tvornice jer je u pitanju velika investicija, samo treba garantirati količinu sirovine, kazao je Vojvodić.

Pomoćnik ministra gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Marin Ćorić kazao je kako navedeno ministarstvo svake godine Drvnom klasteru Hercegovine pomaže stručno i financijski kako bi poduprlo njegov opstanak i razvoj.

To je sve u interesu razvijanja gospodarstva u našoj županiji, odnosno proizvodnje i plasmana tih proizvoda na inozemno tržište. Dosta naših firma izvozi u zemlje zapadne Europe, pogotovo pločasti namještaj, a mi smo im pomogli da dobiju certifikate kako bi mogli izvoziti u EU. Imamo izvrstan odnos s Drvnim klasterom i to svake godine ide u sve boljem smjeru, suradnja se svakim danom širi sve više i više, i mi u ministarstvu stojimo na dispoziciji drvnom, ali i svim drugim klasterima, te našim poduzetnicima, kazao je Ćorić.

Naveo je kako Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a uskoro kreće s poticajima za poljoprivrednike, proizvođače, obrtnike, IT sektor i slično.

Oni izvoze sve svoje proizvode ne samo u zemlje EU-a, nego i svijeta. Ove godine dijeli se milijun i 300 tisuća maraka, ako se ne poveća. Vlada je ta sredstva odobrila da se mogu raspisati javni pozivi, a ovih dana će ići javni poziv za ovu godinu, kazao je Ćorić.

Domaćin konferencije bio je Grad Čapljina, organizator Drvni klaster Hercegovina s partnerom Hrvatskim drvnim klasterom, a događaj se održao uz podršku Vlade HNŽ-a.

(Fena)

5 komentara

 • Može , sici svoju šumu i prodaji ispod cjene a kad drugi prerade onda uvozi preskupe produkte iz svjeta. Pametni ste ko i oni u hrvatskoj. Super razvoj , svaka čast

 • Pa sta se izvozi na zapad, ako prevladavaju peleti i drvo za ogrijev, nije bas nesto izvozna bilanca.
  Osim toga, ako se prica o dugorocnoj investiciji za buducnost i osiguranju buducnosti za generacije iza nas, onda ne bi smjelo ni biti sjece suma, koliko su zadnje 2 generacije sjekle sumu na racun onih koji dolaze.
  Ako jednoj bukvi treba 50-100 godina dok izraste…
  A tako ogromnu sumsku masu BiH i nema da bi se moglo toliko puno sjeci sume, pogotovu sto se vecina stanovnistva BiH jos uvijek grije na drvo, pa tu nema bas previse prostora za dodatni izvoz.
  Ali ono sto se treba pokusati, pogotvu u Hercegovini npr.u Mostaru i okolici, je ozeleniti sto je moguce vise povrsina, da bi se ev.barem malo ublazile klimatske promjene, ako je to jos ikako moguce.

  • Ma da postavljajte foto napone po šumskom zemljištu a toliko krovova prazno.A zašto su krovovi prazni da nebi sirotinja imala mjesečno neku crkavicu za život. I sada dodju mudraci ti isti koji su vlasnici solarnih elektrana i sole pamet.Uvijek isto!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.