SUM nositelj digitalizacije obrazovanja i u ŽZH – Jabuka.tv

SUM nositelj digitalizacije obrazovanja i u ŽZH

Sporazum o uspostavi suradnje u digitalizaciji odgojno obrazovnog sustava između Sveučilišta u Mostaru i ŽZH potpisali su u srijedu u Širokom Briejgu rektor SUM-a prof. dr. Zoran Tomić i predsjednik Vlade Zdenko Ćosić.

Sporazumom će se jačati kapaciteti odgojno obrazovnog sustava kroz suradnju Centra za informacijske tehnologije SUM-a s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, a s ciljem osposobljavanja učenika za daljnje školovanje, tržište rada i cjeloživotno učenje.

Sveučilište je ranije sa Centrom za informacijske tehnologije omogućilo e-Maticu, izradu elektroničkog identiteta za učenike i nastavnike, Školarac-sustav za učenje na daljinu, adresu elektroničke pošte za sve korisnike sa domenom (skole.sum.ba) i Cloud server u suradnji s HT Eronetom. Sljedeći koraci su izrada e-dnevnika, e-upisa, CMS web stranica za škole te e-rasporeda.

S druge strane Ministarstvo će organizacijski preuzeti sve potrebne korake u cilju realizacije Sporazuma, pružiti potrebnu dokumentaciju i informacije, osigurati tehničke preduvjete u školama i nadležnim ministarstvima za korištenje usluga, imenovati stručne tehničke osobe u školama koje će u suradnji sa Sveučilištem implementirati usluge SUMIT-a te imenovati stručnu osobu za koordinaciju između Sveučilišta i škola u implementaciji ovog Sporazuma.

U cilju realizacije navedenih aktivnosti SUMIT će kontinuirano provoditi edukacije SUMIT koordinatora i nastavnika u školama, što će se usuglasiti s Vladom, Ministarstvom ili Zavodom za odgoj i obrazovanje, priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

Slijedom već uspostavljene suradnje uslijed krize uzrokovane pandemijom korona virusa, Ministarstvo već koristi dio alata na digitalnoj platformi skole.sum.ba.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • Nista mi ne koristimo,ne lazite..
  Kakav Skolarac?Mi radimo preko Google ucionice,koja je puno laksa svima..
  Zadrzite vi pomoc za sebe..

  • Pa SUMIT je otvorio adrese svim učenicima i nastavnicima da bi mogli koristiti Google učionice kvalitetno. Samo žugate. Treba realno gledati.

   • Kvalitetno korištenje podrazumijeva i posjedovanje opreme. Adresu na Googleu može otvoriti svaka osoba, a u ime djeteta samo uz roditeljsku dozvolu.

 • Nažalost u školama su računala na Winsoows XP. Mlađi ni ne znaju kakav je to operativni sustav. Nastavnici nažalost nemaju potreban alat za raditi online nastavu.

 • Sve ovo mi smo platili kakav bolan nositelj. jabuka tv prestanite afirimirati drzavno sveučilište bilo koje stranke….u njihovim priopstenjenjima sve je vec poznato…koliko imate objavljenih radova na međunarodnoj sceni ne u rh i cg i rs nego mnogo dalje….koue li ijedan od doktorata tzv sum ba ili svemo dobaciti barem do dr.sc prlica jadranka ili dr.sc Zlatka lagumdzije….aha aha aha aha….i njihovih radova….

 • Zanimljivo. Što SUM lošije stoji, što je kvaliteta nastave lošija, broj studenata manji, tim više se rektor i SUM naslikavaju i reklamiraju.
  Mislim da vam je uzalud trud svirači. Razgolićeni ste. Nemate kvalitetu za koju se predstavljete i koju si umišljate.
  Intelektualci niste. bavite se uporedo biznisom,ali ni tu pojma nemate.
  PILIĆARI ste.
  Dakle mala zarada velika šteta. To je vaš učinak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.