SBŽ: Mladi oslobođeni plaćanja poreza pri kupovini prve nekretnine ili zemljišta – Jabuka.tv

SBŽ: Mladi oslobođeni plaćanja poreza pri kupovini prve nekretnine ili zemljišta

Na sjednici Sabora Srednjobosanske županije (SBŽ) održanoj u srijedu u Travniku, usvojen je prijedlog zastupnice HDZ-a BiH Suzane Krišto da mladi u SBŽ-u budu oslobođeni plaćanja poreza prilikom prve kupovine kuće, stana ili zemljišta.

Zastupnica Krišto, koja je u Saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina, izrazila je zadovoljstvo što su zastupnici jednoglasno usvojili Prijedlog Zakona u cilju oslobađanja poreza na promet kod kupnje prve nekretnine, stana, kuće ili zemljišta osobama do 40 godina, što je, kako kaže, značajan korak pri osamostaljivanju.

Predloženim Prijedlogom uvode se nova porezna oslobađanja po ovom poreznom obliku (promet nekretnina) i za očekivati je da će polučiti pozitivan utjecaj na životni standard SBŽ-a, priopćeno je iz Sabora SBŽ-a.

Navedena mjera bi, navodi se, dovela do financijskog rasterećenja populacije mladih do 40 godina života, mladih bračnih parova, kao i osoba koje su odlučili svoja životna i egzistencijalna pitanja vezati za BiH i ove prostore, ne odlučujući se za odlazak i napuštanje SBŽ-a i ove države.

Sve češća pomjeranja stanovništva van granica BiH, osobito najvitalnijeg stanovništva naše države zahtijevaju da tražimo načine koji bi mogli imati pozitivan utjecaj u pogledu financijskog rasterećenja pri kupovini nekretnine. Prijedlog za oslobađanjem od plaćanja poreza na promet nepokretnosti od 5 posto na procijenjenu vrijednost nekretnine svakako je jedna od tih mjera. Populacija mladih u BiH, osobito onih koji žele kupiti nekretninu i živjeti u BiH trebaju biti poseban predmet zanimanja svih razina vlasti u BiH. Prvi koraci u životu mladih na putu rješavanja svoje egzistencije na području SBŽ-a svakako su najteži i na tom putu im trebamo pomoći, navodi se u priopćenju.

Ističu kako je porezna stopa od pet posto na promet nekretnina značajna olakšica na tom putu, te kako je u ovakvoj ekonomsko-financijskoj situaciji teško očekivati da vlasti mogu osigurati stanovite iznose sredstava kojima bi mogli pružiti financijsku podršku mladima u BiH, ali da odricanje od ovog prihoda također predstavlja financijsko rasterećenje onih koji se odluče na kupovinu prve nekretnine.

Usvojeni prijedlog zastupnice Krišto mijenja Zakon s ciljem oslobađanja plaćanja poreza osobama do navršenih 40 godina života, koji prvi put i isključivo radi rješavanja svog stambenog pitanja, nekretnine do 100 metara kvadratnih stana ili kuće namijenjene za stanovanje ili zemljišta za gradnju kuće do 600 metara kvadratnih.

Navedeno pravo na neplaćanje poreza na promet nekretnina mogu ostvariti osobe koje imaju prebivalište na području ove županije najmanje jednu godinu, koje nisu ranije imale nekretnine u svom vlasništvu, te, ukoliko je osoba u bračnoj zajednici, da bračni partner nije bio oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina.

S obzirom na to da se mladi ljudi susreću s nizom problema koji im otežavaju život u SBŽ-u, a zbog čega se najčešće odluče za odlazak u zemlje Zapadne Europe, neophodno je imati poseban odnos prema ovoj problematici, odnosno moramo poduzeti mjere što prije kako bi osigurali povoljniji ambijent za život i zadržali mlade u Središnjoj Bosni, kazala je zastupnica Krišto, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.