Sukob Izraelaca i Palestinaca traje deseteljećima, ali zašto je sad eskalirao?

Militantni Hamasa u posljednjih su nekoliko dana lansirali više stotina, možda i više od 1.000, raketa prema Izraelu.

Izrael je odgovorio silovitim zračnim udarima na Gazu, u kojima je ubijen jedan od zapovjednika Hamasa, a višekatnica je sravnjena sa zemljom. Zbog eskalacije sukoba UN je u ponedjeljak upozorio na mogućnost izbijanja “rata punog razmjera”, prenosi Index.hr.

Od početka najnovijeg vala sukoba u Gazi poginulo je 65 ljudi, od čega 14-ero djece.

Tenzije i sukobi između Izraelaca i Palestinaca traju desetljećima, pa se nameće pitanje zašto je situacija baš toliko eskalirala? BBC je pobrojao šest glavnih razloga.

Sve je više prosvjeda Palestinaca

Prvi razlog odnosi se na rastući broj prosvjeda Palestinaca. Dio ih je pokrenut zbog šest palestinskih obitelji iz istočnog Jeruzalema kojima Izrael prijeti deložacijom. Ta prijetnja je povezana s tužbom izraelskih naseljenika, a prosvjedi Palestinaca vide taj potez kao dio šire kampanje da ih se protjera iz istočnog Jeruzalema. Na prosvjedima je došlo do žestokih obračuna Palestinaca s policijom.

Prosvjedi Palestinaca izbili su i u jeruzalemskom Starom gradu, gdje je izraelska policija podigla barikade. Prosvjede je dodatno naglasio obližnji marš izraelskih ultranacionalista.

Kalendar

Ove godine kraj ramazana koincidira s nekoliko važnih datuma za Izraelce. 

U pitanju je nekoliko vrlo zapaljivih obljetnica, uključujući obljetnicu Dana Jeruzalema (izraelski nacionalni praznik kojim se obilježava reunifikacija Jeruzalema i uspostavljanje izraelske kontrole nad Starim gradom nakon šestodnevnog rata 1967. godine, op.a.).

Na taj dan mahom desno orijentirani Izraelci slave osvajanje istočnog Jeruzalema. Obično taj dan obilježavaju paradom na kojoj nose izraelske zastave, što se u muslimanskoj četvrti Starog grada smatra vrlo provokativnom, rekla je za BBC Isabel Kershner, dopisnica New York Timesa iz Jeruzalema.

Politika

Izraelski premijer Benjanin Netanyahu je pod snažnim pritiskom nakon nedavnih izbora jer njegovi rivali pokušavaju formirati vladu. I u palestinskoj politici vladaju duboke podjele. Hamas kontrolira Gazu, a Fatah kontrolira Zapadnu obalu. Izbori su trebali biti održani nedavno, ali su odgođeni, što je izazvalo frustracije u redovima Hamasa.

Kad se gleda širi kontekst, Palestinci se već dugo osjećaju marginaliziranima nakon što su SAD u mandatu Donalda Trumpa dogovorile zajedničku izjavu, kojom su normalizirani odnosi između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Iako ni Hamas ni Netanyahu to ne bi nikad priznali, novi sukob Izraelaca i Palestinaca mogao bi im poslužiti u političke svrhe. Sve to – prosvjedi, kalendar i politika – treba imati na umu kad govorimo o sljedećem razlogu za eskalaciju nasilja.

Događaji u Jeruzalemu u ponedjeljak

Izraelska policija sukobila se s tisućama Palestinaca u blizini džamije Al-Aksa. U sukobima je ranjeno više od 300 Palestinaca i 20 izraelskih policajaca.

Incident se dogodio na lokaciji koja je neopisivo važna. Područje te džamije sveto je i Židovima i muslimanima. Nakon sukoba Izrael je potom optužio ekstremiste, palestinski lideri nazvali su sukob “brutalnim”, a Rupert Coville, UN-ov povjerenik za ljudska prava, rekao je sljedeće:

Suzavac, omamljujuće bombe, gumeni meci i fizička sila u nekim su slučajevima korišteni bez razloga i disproporcionalno.

Hamas u Gazi je promatrao te događaje, čime dolazimo do petog razloga za eskalaciju sukoba.

Odluka Hamasa da krene s raketiranjem

Hamas je u ponedjeljak oko 6 poslijepodne po lokalnom vremenu krenuo lansirati rakete prema Izraelu, a Izrael je brzo odgovorio višestrukim zračnim napadima na mete u Gazi. Tako se i nastavilo – stotine Hamasovih raketa za stotine izraelskih zračnih udara.

Dugotrajni animozitet Hamasa i Izraela opet je došao u prvi plan, što nas dovodi do šestog razloga za nedavnu eskalaciju nasilja.

Retorika koju koriste obje strane

Pojačat ćemo snagu naših napada, Hamas će zadobiti udarce kakve ne očekuje, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Ako žele eskalirati sukobe, otpor je spreman. Ako žele stati s nasiljem, otpor je spreman. Ako žele iseliti iz Jeruzalema, otpor je spreman, rekao je Ismail Haniyeh, vođa Hamasa.

Takva retorika čini eskalaciju sukoba vjerojatnijom. 

Kad se svi gornji razlozi uzmu u obzir, situacija postaje puno jasnija, prenosi Index.hr.

No, treba imati u vidu da u pozadini nedavnih događaja i dalje ostaje dugoročni neuspjeh Izraelaca, Palestinaca, ali i cijelog svijeta, da postignu dugotrajni mir. Taj neuspjeh objašnjava ono što vidimo sada i što ćemo nesumnjivo vidjeti opet, navodi BBC.

Hamas raketirao Tel Aviv, Izraelci uzvraćaju napadima na Gazu

Pogledajte kako izraelski obrambeni sustav zaustavlja rakete ispaljene na Tel Aviv

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ovo je kopija BiH. Nikad mira dok se ne podjele granicom tko ljudi. Vazda ce onaj tko je jaci, tlaciti nejaceg. Ovdje Izraelci tlace Palestince u Federaciji Bosnjaci hrvate….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.