Pogledajte kako izraelski obrambeni sustav zaustavlja rakete ispaljene na Tel Aviv

Izraelska vojska objavila je snimku svog obrambenog sustava Iron Dome (Željezna kupola) koji presreće rakete što su ih u utorak navečer na Tel Aviv ispalili militanti Hamasa iz Gaze.

Do sada je Željezna kupola uglavnom uspijevala zaustaviti sve raketne napade na Izrael s palestinskih područja, ali tijekom nove eskalacije sukoba ispaljeno je previše raketa i neke su probile obranu. Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da je oko tisuću raketa ispaljeno na Izrael s područja Gaze koju kontrolira militantni Hamas.

Palestinske militantne skupine rekle su u zajedničkoj izjavi da su rakete ispaljene na Izrael u znak prosvjeda zbog sukoba koji su izbili između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al Aksi u istočnom Jeruzalemu. Palestinci su prosvjedovali zbog deložacija Palestinaca u istočnom Jeruzalemu i smatraju ih nepravednim.

Željezna kupola predstavljena je vrhu Pentagona prije dvije godine, a riječ je o sustavu namijenjenom presretanju i uništavanju raketa kratkog dometa i topničkih granata. Izraelska vojska koristi ga od 2011. godine, nakon što je Hamas intenzivirao minobacačke napade na Izrael. Sustav se sastoji od pet proturaketnih baterija koje se aktiviraju nakon što moćni radar detektira napad i potom određuje putanju ispaljenog projektila na koji odmah navodi dvije rakete što ruše prijetnju.

Navodi se da Željezna kupola može istovremeno reagirati na višestruke raketne napade, bez obzira na doba dana, a svojom ubojitošću nadmašuje slične rakete sustave. Riječ je o vrlo skupom sustavu čiji je razvoj koštao više od milijarde dolara. Svaka jedinica stoji 55 milijuna dolara, a ispaljivanje svakog projektila procijenjeno je na 100 tisuća dolara.

Prema pisanju izraelskih medija, u razvoju ovog jedinstvenog sustava sudjelovali su i Amerikanci, a sustav se usavršavao tijekom godina. Željezna kupola je prilikom intenziviranih Hamasovih napada 2011. godine srušila više od 90 posto raketa koje je ispalio palestinski Hamas, omogućivši Izraelu pokretanje raketnih napada na Pojas Gaze.

Sukob između Izraela i Hamasa, palestinske militantne organizacije koja vlada Pojasom Gaze, eskalirao je u srijedu. Smrtno je stradalo najmanje 35 osoba u Gazi i pet u Izraelu. Izrael je u srijedu ujutro izveo stotine zračnih napada dok su Hamas i drugi palestinski militanti ispalili više raketnih salvi na gradove Tel Aviv i Beerhebu, javlja Reuters.

Višekatna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što je više puta pogođena u izraelskim zračnim udarima. Izrael je objavio da su ciljali i ubili nekoliko Hamasovih obavještajnih vođa rano u srijedu. Ostali napadi ciljali su mjesta s kojih se lansiraju rakete, a na meti su se našli Hamasovi uredi i domovi čelnika te organizacije.

Najteži je to obračun između Izraela i Hamasa od rata u Gazi 2014. godine. Eskalacija nasilja izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice da bi situacija mogla izmaknuti kontroli. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak navečer da će se pojačati napadi na Gazu, od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada.

Ova operacija će potrajati, ali vratit ćemo sigurnost građanima Izraela, obećao je Netanyahu, prenosi

Glasnogovornik Hamasa Favzi Barhum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

Pogledajte trenutak u kojem je raketni napad prekinuo košarkašku utakmicu

Hamas raketirao Tel Aviv, Izraelci uzvraćaju napadima na Gazu

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.