Sud u Zagrebu smanjio kaznu Marku Radiću sa 21 na 12,5 godina zatvora

Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu s 21 na 12 i pol godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru.

Radić, koji je zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara u zatvoru trebao provesti do 2027. godine, sada će po novoj presudi Županijskog suda izaći na slobodu do isteka ove godine, jer Hrvatska udruženi zločinački pothvat kao institut ne priznaje, javlja BIRN BiH.

Presudom Suda BiH Radić je proglašen krivim po određenim točkama po udruženom zločinačkom pothvatu.

Radnje počinjenja kaznenog djela pod točkama 2., 3. i 5. izreke strane presude opisane su tako da udovoljavaju utvrđivanju krivnje po osnovi sudjelovanja u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu. No, kako taj institut nije svojstven niti kontinentalnom pravu tako ni hrvatskom pravu, opisane radnje nije moguće podvesti pod zakonski opis nekog kaznenog djela, stoji u presudi Županijskog suda kojom je Radiću preinačena kazna.

Marku Radiću udovoljeno je da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, a taj transfer odobrio mu je ministar pravde BiH Josip Grubeša 8. listopada 2018., a prethodno je Županijski sud u Zagrebu prihvatio Radićevu molbu te je donio presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda BiH.

BiH je članica Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, prema kojoj svaka osuđena osoba ima pravo da izrečenu kaznu zatvora ili dio kazne izvršava u državi svoga državljanstva. Prema ovoj konvenciji između BiH i drugih država izvrši se godišnje na desetine transfera osuđenih, tako da je u 2017. godini realiziran 91 transfer osuđenih, dok je u ovoj godini zaprimljen 51 transfer, navode u Ministarstvu pravde BiH.

S obzirom na to da se Radić u pritvoru nalazi od 2. lipnja 2006., a da je mu je kazna smanjena na 12 i pol godina zatvora, krajem ove godine trebao bi izaći na slobodu.

Radićev odvjetnik iz postupka koji se vodio pred Sudom BiH Ragib Hadžić smatra da je domenu prava formalno Sud u Zagrebu ispravno postupio, jer svaka država ima pravo da u skladu sa svojim pravnim sustavom odlučuje suvereno o nečijim pravima i obvezama.

U tom pogledu odluka Suda u Zagrebu u dijelu priznanja sudske odluke Suda BiH, Sud u Zagrebu je uradio ispravnu stvar. Druga je stvar je li bila pretpostavka da se to uradi. Što se tiče odluke o kazni opet, svaka država u skladu sa svojim pravnim sustavom odlučuje o restrikciji nečijih prava i tako dalje. Je li Sud bio u pravu u pogledu kazne ne mogu reći jer sam bio branitelj Marka Radića, kazao je Hadžić.

On smatra da je ovo pitanje općenito odnosa Srbije i Hrvatske prema žrtvama u BiH.

To je stvar politike, stvar njihovog shvaćanja rata u BiH i sudjelovanje Srbije i Hrvatske u ratu u BiH, a sve ulazi u domen etike i morala. Ja mogu kao čovjek razumjeti frustraciju žrtava, dodao je Hadžić.

Sud BiH je Marka Radića 9. ožujka 2011. osudio na 21 godinu zatvora, a u kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 2. lipnja 2006. Osuđen je zbog kaznenog djela zločin protiv čovječnosti po Kaznenom zakonu BiH.

Radić je, kako je utvrđeno presudom Suda BiH, od srpnja 1993. do ožujka 1994., u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i selo Vojno, sudjelovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito uhićenje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca i njihovo zatvaranje.

Sudjelovao je, navodi se u presudi, u nezakonitom zatvaranju muškaraca, zatočenika iz Heliodroma, koji su dovođeni u Vojno na prinudni rad, držani u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće u Vojnom.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Hvala i slava dragom Bogu.Veliki Branitelj,veliki čovjek i veliki domoljub koji je ni kriv ni dužan izdržavao kaznu za nešto što nije učinio.Što je ljubio i branio svoj hrvatski narod.Čovjek koji je za vrijeme Domovinskog rata spasio dio Bijelog polja kod časnih sestara na lijevoj obali Neretve kad su Muslimani pobili i zarobili većinu Hrata s one strane u mučkoj i izdajničkoj akciji prema svojim dojučerašnjim susjedima Hrvatima. Čovjek koji je godinama izdržavanja svoje kazne bio zaboravljen od bešćutnih političkih elita Hrvata.Sada je RH učinila najbolje što se moglo učiniti i on će kao slobodan čovjek izići koncem 2018 godine.Hvala ti Bože.A ti Maka svoj život nastavi u duhu Božjih zakona i među svojim hrvatskim narodom i pokušaj uz Božju pomoć zaliječiti svoje rane nastale u zatvoru.Bog te čuvao u sve dane života tvoga.

  17
  2
 • Napokon pravda a za ubistvo mjestana na stipica livadama nitko od muslimana nije odgovarao bice normalno.to je bh pravda.A Grabovic pobijeno cjelo selo i 5 godina a pravde balijske

  2
  2
 • Covjek se napatio i eto spasi se jada. Bio je politicka zrtva nase politikw kao i svi drugi branitelji HVO- ne. Javasluk, pohlepa nadoh politicara nas dode glave. Sve rasprodase, ponos, HZ- HB- nu, za koju se ginuli i sada jadikuju, kmece ne radi naroda hrvatskog nego radi svojih pozicija i kapitala koji tim pozicijama kontroliraju u drzavnim firmama i privatnim… Covjek branio svoje Bjelo Polje koje su mu dva puta spalili i osiden na 21 god. Udruzeni zlocinacki poduhvat. Ma jedite govna nije on bio u Sarajevu, Tuzli, Beogradu, Crnoj Gori nego su ti i takvi napali njega i njegovu kucu, dom, susjede… Jadno..! A za sve ovo je kriva politika hrvata u RH- oj i BiH- ni.. auda su cuvali svoje fotelje i guzice i zrtvovali heroje, domoljube. To rade i danas…

  2
  2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.