Sud u Splitu potvrdio: Mesić je lagao o “australskim” čekovima

Na Općinskom sudu u Splitu potvrđeno je da je Mesić lagao o australskim čekovima, da nije predao čekove Zakladi za djecu Hrvatske ni bolnici u Gospiću, piše Hrvatski tjednik.

Mesić je prvo na sudu lagao da je je novac dao Zakladi  za djecu Hrvatske, a kad su iz te Zaklade odgovorili da to nije istina, rekao je da je ček predao Franji Tuđmanu da ga on preda supruzi Ankci Tuđman, navodi HT.

Stoji to u presudi u kojoj je bivši predsjednikStipe Mesić tužio novinara Slobodne Dalmacije Josipa Jovića zbog tekstova o Mesićevim o čekovima iz Australije.

Naime, kako je potvrđeno na ovom Sudu, Mesić nije predao čuvene čekove iz Australije ni bolnici u Gospiću pa ni Zakladi za djecu Hrvatske kao što je to ranijih godina tvrdio, a da priča bude do kraja nevjerojatna Mesiću su problem u ovom procesu stvorili čak i njegovi svjedoci.

Jović je u tekstu objavljenom u srpnju davne 2013. godine napisao:

Pritisnut dokazima australske organizacije HDZ-a o čekovima vrijednim pedeset tisuća dolara sakupljenih donacijama iseljenika za obranu domovine, koje je Mesić devedesetih stavio u džep, i s druge strane nepostojanjem potvrde tamo gdje ih je trebao položiti, najprije je tvrdio kako ih je predao Dunji Zlojić, tajnici Gojka Šuška.

Ona je na te tvrdnje uzvratila tužbom pa se on onda sjetio kako je čekove uručio predsjedniku Sabora Žarku Domljanu, koji se opet toga ne sjeća, da bi na kraju u najnovijoj verziji, prozvan od Ive Banca, jednostavno ustvrdio kako je čekove izgubio.

Na večeri u Hrvatskom klubu u Sydneyju 1992. godine, predsjednik tog društva Nikola Grubišić dao je ček na 50 tisuća australskih dolara Stjepanu Mesiću. To je bio novac prikupljen u korist Hrvatskoga nacionalnog fonda koji je imao račun u Villachu u Austriji, na koji se slao sav novac prikupljen iz dijaspore. No, taj novac tamo nikad nije došao, svjedočila je svojedobno Ina Vukić na suđenju Joviću zbog teksta o australskim uplatama bivšem predsjedniku.

Ček uručen Mesiću nikad nije položen na račun. Svih me ovih godina mučilo pitanje kako je bilo moguće unovčiti ček na 50 tisuća australskih dolara za obnovu Banskih dvora ako je bio namijenjen za račun Hrvatskoga nacionalnog fonda, svjedočila je Vukić koja je 1992. godine bila politička tajnica HDZ-a Sydney.

Radi li se u ovom slučaju o ratnom profiterstvu te hoće li na reagirati državne institucije sada kada je priča dobila i sudski epilog ostaje za vidjeti, a važno je podsjetiti da  po hrvatskom zakonu (NN 57/11) kaznena djela ratnog profiterstva i djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, ne zastarijevaju, piše Hrvatski tjednik.

(www.jabuka.tv)

28 komentara

 • nikonece dase zapita koje otac kriminala u hrvaskoj toje franjo tudman onje prvi ratni profiter u hrvaskoj koije.milijone.smjescavo na strane banke.desu franjini cekovi.nitko neprice o njima.sadje.mesic crna ovca medu milijun bjelije

 • Stipe Mesić zvani dolar sram ga bilo izigrava moralnu vertikalu samo se pitam zar je moguće da je taj covjek koji je pricao viceve protiv Hercegovaca bio predsjednik hr

  • gabela, da nije pričao viceve ne bi ni postao predsjednik.
   15 dana prije izbora nije imao ni 10% pa kad je rekao da Hercegovce treba pomesti rejtin skočio.
   Nakon toliko godina još se pitam ima li pametnih Hercegovaca, kako ga nitko nije tužio za diskriminaciju, mržnju,…

 • Bože kad se čovjek sjeti kakva smo predsjednika imali, to je katastrofa da ne može bit veća.Ima li išta pozitivno što je taj čovjek učinio za državu, nego je samo napakostio.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.