Sud u Haagu naredio Izraelu da spriječi genocid u Gazi

Svjetski sud zatražio je u petak od Izraela da spriječi genocid nad Palestincima i učini više kako bi pomogao civilima, no nije naredio prekid vatre kako je tražila Južnoafrička Republika.

Južnoafrička Republika podnijela je prošli mjesec tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) zatraživši da zaustavi borbe u Pojasu Gaze u kojima je poginulo više od 26.000 Palestinaca. Optužila je Izrael za genocid.

Izrael je pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada u kojem je poginulo 1200 ljudi, a oteto je više od 240.

Suci su u odluci donesenoj u petak rekli da Izrael mora poduzeti sve mjere koje su u njegovoj moći kako bi spriječio da njegovi vojnici čine genocid, kazniti poticanje na genocid i poduzeti korake kako bi poboljšao humanitarnu situaciju.

Premda ICJ nije naredio prekid vatre, odlučio je da neće odbaciti slučaj, ocijenivši da izgleda da su Palestinci zaštićena skupina po Konvenciji o genocidu iz 1948. Nije donio odluku o meritumu optužbi za genocid.

Izrael je južnoafričke optužbe ocijenio lažnima i “grubo iskrivljenima” i naglašava da poduzima sve što može kako bi izbjegao civilne žrtve.

SAD: Nema mira na Bliskom istoku bez uspostave palestinske države

Nakon odluke ICJ-a, Južnoafrička Republika je pozdravila “odlučujuću pobjedu” međunarodne vladavine prava, a Palestinci privremene mjere.

Palestina pozdravlja privremene mjere koje je naredio Međunarodni sud pravde, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki.

Suci ICJ-a ocijenili su činjenice i pravo, presudili su u korist čovječnosti i međunarodnog prava, rekao je.

Al-Maliki je dodao da Palestina poziva sve države da osiguraju provedbu mjera koje je naredio sud “uključujući i Izrael, okupacijsku silu”, izvijestila je Hina.

Europski parlament po prvi put izglasao poziv za trajni prekid vatre u Gazi

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Trebali su narediti prekid napada na gazu i daljnje vojno djelvanje. Ovako su samo ko pilat oprali ruke a ubijanje nevinih idje dalje.

  • Dabe, Haag. Shabbat Shalom!
    ❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️❤️🇮🇱❤️

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.