Sud BiH: Optužnica 11 pripadnika HVO-a iz Mostara tereti za udruženi zločinački pothvat

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 pripadnika HVO-a iz Mostara za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv bošnjačkoga civilnoga stanovništva u okviru udruženoga zločinačkoga pothvata.

Dnevnik.ba u posjedu je optužnice koja tereti Nedžada Ćorića, Juru Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemca da su od lipnja 1993. do 3. mjeseca 1994. godine tijekom oružanoga sukoba HVO-a i tzv. Armije BiH svojevoljno i svjesno sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno (naselje Bijelo polje) u kojem su boravili od lipnja 1993. do sredine listopada 1993. godine.

Kako piše Dnevnik.ba, tereti ih se da su u okviru širokoga, rasprostranjenoga i sustavnoga napada HVO-a protiv bošnjačkoga civilnoga stanovništva, odnosno, u sklopu državne ili organizacijske politike, za činjenje toga napada, počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvencija, te protupravno zatvorili , zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju Herceg-Bosne s ciljem njegova progona.

Optužnica Suda BiH jednanaestoricu pripadnika HVO-a iz Mostara tereti i za psihička zlostavljanja, stvaranje atmosfere straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba.

U optužnici je jasno navedeno i kako su dijelili zajednički plan unaprjeđenja sustava zlostavljanja, a sve je to bilo u cilju udruženoga zločinačkoga pothvata ili kao prirodna i predvidiva posljedica izvršenja udruženoga zločinačkoga pothvata.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

 • Zalosno i jadno, za vrijeme 4 godine vlasti koju imamo na svim razinama , nama se desava hapsenje najboljih sinova hrvatskog naroda. Preko 50 optuznica, casnika, docasnika i vojnika HVO, presuda MS za haske uznike i sta kazati. Kada se pogleda da nasa vlast nije nista ucinila po pitanju zastite Domovinskog rata tuzno. Bjelopoljci nisu trebali braniti svoje domove i odbraniti. U branitelje se kunete a svaki dan ih isporucujete i na tom stvarate nesigurnost kod pravih branitelj. Hrvatski narode probudi se , Zvone zvona snase katedrale

 • Sve one koji su počinili ratne zločine,silovanja,ubijanja itd.sa svih strana treba zatvoriti…I Muslimane za logore po Bugojnu i slične,ili naše odgovorne za logore po Hercegovini,Srbe za Manjače itd..Za mene nikad neće biti heroj da mi je rođeni brat koji je ubijao civile,silovao,mučio u logoru…Takvi bolesnici sa svih strana i u miru su puno zla nanjeli svom narodu…Časni ljudi i normalni koji su se u ratu časno borili za svoj narod svaka čast ,iz rata su i izišli takvi..Ovi koji su rat iskoristili za bolesne ciljeve,pljačke i da posle rata na osnovu rata grade bogastvo suvišno je komentirati..

 • Hrvatska politika i političari su zakazali od 1995 god. Bave se sami sobom i gledaju gdje što mogu klepiti…Čista izdaja branitelja,od žrtve postali smo agresori,zločinci itd..Evo juče se hvale sa novim zajedničkim registrom koji su napravili i pohranili u Sarajevu.Znači sudbina hrvatskih branitelja pripadnika HVO-ne je u rukama Šerifa Patkovića.Onda se čudimo ovakvim optužnicama i kvalifikacijama istih…Jadno i tužno,što dočekasmo…Arhiv HVO-ne isporučiti u Sarajevo bošnjacima koji otvoreno punim,nas sve nazivaju Udruženim zločinačkim poduhvatom i zločincima…To je veleizdaja…

 • Za ovaj komentar iznad.Svatko normalan tako razmišlja,ali se postavlja pitanje hoće li itko ikada procesuirati Sefera Halilovića,ĐŽevada Mlaću,Selmu Cikotića,Šerifa Patkovića,Amira Kuburu,Dudakovića,Nasera Orića itd.Da ne spominjemo ubice,nalogodavce ubLeutara,gen.Šantića,povratnika u Travnik,policajaca koji su ubijeni itd…Dok god ovi pobrojani budu heroji za bošnjake i ovu Državu ovdje mjesta i života za hrvate nema…Zločin je zločin i zločinac je zločinac ma kojem narodu pripadao..

 • VRATITE NEZASLUŽENE SKRBI INVALIDNINE ILI ĆETE IĆI U ĆORKU TAKO VEČINI I TREBA NJIHOVA STE GLAAČKA MAŠINERIJA DAVIDIMO ČIJA ĆETE BITU U BUDUĆE KADA VAS UHAPSE GLASAJ PO SVOJOJ SAVJESTI A AKO NISI TAKVO ŠTO RADIO NEĆE TE NITKO NI HAPSITI NAŠA TKZ HDZ VLAST IMA SPISAK I ISPORUČUJE KADA IM ODGOVARA MISLI STE MUKTE INVALIDNINE NEMA ĐABE NI U STARE BABE

 • Ako nije optužen od Bošnjaka onda ih ” Hrvatine ” na portalima napadaju i osuđuju, pa ne znam u čemu je razlika. Vi ih na sva zvona prozivate , a kad ih Bošnjačka vlast privodi i kažnjava onda Vam je to napad na HVO. Daj se jednom dozovite pameti ako vam je još šta od nje ostalo.

 • Ove što im skidaju invalidnine nisu HDZ ova glasačka mašinerija, naprotiv. Vjerojatno iste nisu niti ikad podržavali , ali Bošnjačkoj vlasti je to sasvim svejedno jer HVO su Udruženi zločinački pothvat i ne mogu biti invalidi jer su bili protivnici, po njihovoj logici, BiH iako su prvi stali u obranu te BiH. Oni su dobili rat dok su HVO i Hrvati dobivali bitke, a tako će biti dok i međunarodna zajednica misli isto.

 • zašto to rade zar je moguce gdje su oni koji su klali po jablnici i ostalim mjestima znaci i tu su hrvati krivi jadni mi gdje zivimo u usranoj drzavi neces smiti reci kosi tuga

  • Da se sjećaš i jedne sekunde rata ne bi pisao takve gluposti. Rat mogu priželjkivati samo budale i ratni profiteri. Svima ostalim rat donosi smrt, stradanje i siromaštvo.

 • Znači po ovome mi smo udruženi zločinački pothvat svi od reda. Držalo ih u nehigijenskim uvjetima. Pa ko bi njima moga napripravit boca s vodom. Nebi bogove mi ni LEDA I JAMNICA zajedno.

 • pa bilo u kojoj državi dastese pobunili protiv toje u kojoj živite istobivam bilo moji hercegovci bih je cijelovita i nemereese dijelit na male njivice kao i hr ili srbija a namasu tako rekli udbaši it zg daćemo imat hr bosnu laž velika eto sada vidimo svi koćese javit zanas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.