Stvorite rutinu njege kože nakon vježbanja i spriječite neugodne upalne procese i iritacije…

Većina žena svako jutro nakon buđenja ima svoju rutinu koja rijetko varira. Ona najčešće uključuje odlazak na toilet, tuširanje ili umivanje, pranje zubi i njegu kože lica, najčešće hidratantnom kremom prije nanošenja dekorativne kozmetike.Sličan postupak, više ili manje odvija se u kupaonici prije spavanja, samo ne uključuje nanošenje nego skidanje šminke. No, što je s njegom kože nakon vježbanja ili nekih drugih fizičkih aktivnosti koji su uključivali napor i pojačano znojenje? Imate li rutinu njege kože nakon vježbanja?

Naime, pojačano znojenje, posebno kod osjetljive kože može izazvati određene probleme, pojavu crvenila, osipa, prištića, što ne samo da je neugodno, nego ne izgleda estetski lijepo.
Kako biste spriječili bilo kakve probleme po tom pitanju, pobrinite se za svoju kožu da uvijek bude lijepa i zdrava bez obzira na napore.

Vježbajte bez šminke

Ovo je jedno od osnovnih pravila! Kao prvo, vježbajući pod punim „ratnim bojama“ izgledat ćete smiješno, jer za šminku za vrijeme vježbanja jednostavno nema potrebe. Vježbate radi sebe i svojeg zdravlja, a ne da zadivite nekog. Osim toga, kada koža počne lučiti znoj i loj iz pora, šminka (puder, korektori, sjenila, rumenila) će onemogućiti normalno disanje kože, što može uzrokovati začepljenje pora i pojavu prištića i dugih iritacija kože. Uz to, nakon kratkog vremena vaša šminka će se početi rastapati na vašem licu, pa bez obzira na njenu kvalitetu izgledat ćete smiješno.

Nakon vježbanja (ako se ne tuširate u fitness centru) umijte se mlakom vodom i obrišite čistim ručnikom. S time ćete ukloniti višak masnoće i znoja koji ste izlučili nakon vježbanja, te spriječiti pojavu upalnih procesa.

Preskočite solarij

Većina fitness centara u ponudi ima i solarije, no nikako nemojte vježbati i nakon toga ići u solarij ili ići u solarij i nakon toga vježbati. Naime, solarij sam po sebi iritira kožu, pa dodatno znojenje prije ili poslije solarija neće pomoći. Također, kada prestanete vježbati tijelo se još jedno vrijeme znoji, a pore su raširene, što može dovesti do dodatno oštećenja kože i pojave raka.

Budite nježni prema koži

Nema bolje osjećaja od tuširanja nakon vježbanja. No, mnoge žene tada imaju potrebu da upotrebljavaju različite vrste pilinga kako bi skinule svu prljavštinu s tijela. Upravo takvu vrstu pranja treba izbjegavati nakon pojačanog znojenja. Naime, kako pore još uvijek proširene, pilingom se uklanjaju i one masnoće koje pomažu koži da ostane hidratizirana, što može značiti pretjerano isušivanje kože. To je posebno loše ako već imate suhu i osjetljivu kožu. Koristite blage sapune za tuširanje.

Tuširajte se u mlakoj vodi

Mišići su zategnuti i bolni i jednostavno se osjećate iscrpljeno, a vrući tuš jednostavno zvuči presavršeno da bi se propustio? Pokušajte se oduprijeti tome iz istog razloga, kao i pilinga. Vrući tuš će s vaše kože isprati ulje koje štiti i vlaži vašu kožu, te će vam ona ostati isušena i zategnuta.

Hidratacija kože

Posvetite svojoj koži još samo nekoliko minuta nakon tuširanja, kada je najbolje vrijeme za nanošenje krema, mlijeka ili sličnih proizvoda za tijelo. Nanesite hidratizirajuće proizvode na lice i tijelo. Nakon vježbanja izbjegavajte nanošenje ulja, koje može začepiti proširene pore koje još uvijek izlučuju znoj. Dopustite tijelu da se ohladi do kraja i ujedno izbjegnite probleme na koži.

Nemojte zaboraviti na redehidraciju iznutra

Prilikom vježbanja tijelo može izgubiti i više od litre vode, pa je potrebno tu količinu i nakon toga nadoknaditi. Tijelo i koža biti će vam zahvalni. (zena.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.