Studiraš? Evo zašto je to dobro za tvoje zdravlje!

Nema sumnje – studiranje košta, donosi puno stresa i odnosi mnogo vremena. Na prvi pogled bi se moglo učiniti da samo donosi glavobolje, međutim, osim što ćete, ako ste studirali i uspješno završili studij, postati psihički zadovoljniji čovjek, također ćete biti i zdraviji. Čitajte dalje i saznajte o čemu se radi.

Izazov za mozak

Već se desetljećima zna da je besposlenost odnosno puštanje mozga na pašu na dugo vremena veoma loše za sam mozak jer on se tada ne razvija, nema izazova koji ga stimuliraju, a samim tim u konačnici opadaju moždane aktivnosti i performanse, piše mojfaks.com.

Nedavno istraživanje o čijim je rezultatima izvješteno u medicinskom časopisu ‘Neurology’ kaže kako studiranje itekako potiče mozak na aktivnost, ono je izazov za mozak, čime se smanjuje zaboravljivost, a posebno rizik od sve raširenije Alzheimerove bolesti. Naime, jedna od šest osoba nosi rizik za oblijevanje od Alzheimera, stoga evo dobrog razloga da još  žešće prionete uz knjige. Štoviše, pokazalo se i da osobe koje su visoko obrazovane, i kada dobiju neki oblik demencije, to je u znatno nižem stupnju nego one osobe koje nisu studirale.

Povećanje kognitivnih rezervi

Osobe koje studiraju stvaraju određene kognitivne rezerve koje su opet kasnije u životu dobre u borbi protiv raznih demencija. Jedno je istraživanje pokazalo da osobe koje su studirale i imale posao koji im je svakodnevno stimulirao mozak, kasnije odlično funkcionirale iako su imale na mozgu neke promjene koje se mogu nazvati demencijom. Međutim, znatno su se bolje snalazile u životu od osoba s jednakim promjenama na mozgu, a koje su imale samo prosječno školovanje i prosječan posao koji ne zahtjeva neku veću kognitivnu angažiranost. U konačnici su znanstvenici zaključili da studiranje očvršćuje mozak i stvara kognitivne rezerve koje se aktiviraju kasnije u životu.

Više tjelovježbe, manje dima

Istraživanja su pokazala da među bivšim studentima kasnije u životu ima manje onih koji konzumiraju cigarete te češće redovito vježbaju, u usporedbi s ostalom populacijom, a sve ovo u konačnici je itekako pozitivno za zdravlje.

Volontiranje

Bivši studenti koji su završili fakultet više volontiraju i pokušavaju popraviti odnose u društvu, što ih čini psihički stabilnijima i zadovoljnijima.

Manji krvni tlak

Tridesetogodišnja studija na odsjeku za psihologiju Sveučilišta Carnegie Mellon pokazalo je da je viša stopa obrazovanja povezana s manjim krvnim tlakom. Naime, ove osobe lakše prevladavaju stres te u krvi imaju manju razinu hormona kortizola od osoba s prosječnom edukacijom. A druga studija iz 2008. godine koja je objavljena u časopisu jednog američkog instituta za tumore tvrdi kako su među osobama koje imaju diplomu manje rašireni tumori prostate, pluća, dojki i crijeva.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • dajte ljudi, uozbiljite se i kopirajte samo clanke koji imaju nekek veze s nama gradjanima ove žlibine… da mi bog kaze da je ovde zdravo studirati, rekao bih mu da laže. studirao sam 6 godina i tu nije bilo nista zdravo, ni prehrana, ni stres, nio spavanje, ni izlascui ni nista drugo, ali da je vrijedilo i da je to studiranje nesto najljepse u mom zivotu, brate jest!!!

  • Ako ti ne vodiš računa o sebi i živiš ko’ smrad,ne mora značit da svi žive na taj način i da im studiranje na kraju izidje na 6godina pijanstva.Fuuuj gade jedan!
    Da mi je znat šta si ti završio…tj.jesi li uopce ista zavrsio!

    • vidi rijecnika akademski obrazovane gradjanke. samo kokos ko ti to moze srociti na taj nacin.. a i izgleda mi da ti se tata posteno nakrao pa ti je omogucio da landaras okolo te 3 ili 5 godina i predpostavljam ekonomije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.