Studija otkrila kolika je izloženost koronavirusu u zrakoplovima – Jabuka.tv

Studija otkrila kolika je izloženost koronavirusu u zrakoplovima

Opasnost od izloženosti koronavirusu u zrakoplovima vrlo je niska, pokazala je u studija američkog Ministarstva obrane, što je pozitivan znak za industriju avioprijevoza, teško pogođenu posljedicama pandemije Covida-19 na zračni promet.

Prema toj studiji, provedenoj u zrakoplovima Boeing 777 i 767 United Airlinesa, za putnika s maskom opasnost od plutajućih čestica u području dišnih putova iznosi u prosjeku 0,003 posto i to u punom zrakoplovu.

Studija je predvidjela uvjete u kojima je samo jedna osoba u zrakoplovu zaražena i ne uzimajući u obzir moguća kretanja putnika po kabini.

Utvrdila je da maske pomažu minimalizirati izloženost zarazi kada netko kašlje, čak i u susjednim sjedalima. Zahvaljujući brzoj cirkulaciji zraka, silazno usmjerenoj ventilaciji i sustavima filtriranja, oko 99,99 posto čestica unutar šest minuta profiltrira se izvan iz kabine.

Ovi podaci znače da nema gotovo nikakve šanse da u zrakoplovu Uniteda budete izloženi riziku od zaraze Covidom-19, čak i ako je vaš let pun, izjavio je direktor službe za korisnike Uniteda Toby Enqvist.

Studija nadalje procjenjuje da bi, za izloženost zaraznoj razini virusa, putnik morao u zrakoplovu provesti 54 sata, zajedno sa zaraženom osobom.

Šestomjesečno istraživanje uključivalo je 300 provedenih testova na 38 sati leta i 45 sati zemaljskog testiranja. Temeljilo se na raspršivanju čestica veličine novog koronavirusa po čitavoj kabini, opremljenoj senzorima umjesto ljudi.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.