Diplomirao u 96. godini, a iz priče ovog studenta možemo naučiti puno

Tijekom 96 godina svog života, Giuseppe Paterno je prošao mnoge životne testove – siromaštvo, rat, odnedavno i pandemiju koronavirusa, ali onaj zadnji ispit ga je učinio najstarijim talijanskim sveučilišnim diplomantom.

Bivši željeznički radnik primio je diplomu ovog ljeta s tradicionalnim vijencem na glavi, a aplaudirali su mu članovi obitelji i njegove – preko 70 godina mlađe kolege.

Ja sam normalna osoba, kao i svi drugi, odgovorio je na pitanje kakav je osjećaj primiti diplomu u poznim godinama.

Giuseppe je bio zakoračio u deseto desetljeće kad je upisao studij povijesti i filozofije na Sveučilištu u Palermu. Oduvijek je volio knjige, ali nikad mu se nije pružila prilika da ide na studij.

Rekao sam: to je to, sad ili nikad. I tako, 2017. godine odlučio sam upisati studij, rekao je u razgovoru za Reuters, u svom stanu u Palermu koji rijetko napušta ovih dana zbog iznemoglosti.

Razumio sam da je pomalo kasno upisati trogodišnji studij, ali rekao sam sam sebi: idemo probati mogu li ja to, priča 96-godišnjak.

Diplomirao je kao prvorangirani student u svojoj klasi s najvećim počastima, a čestitao mu je i rektor Fabrizio Micari, javlja N1 televizija.

Giuseppe je odrastao u siromašnoj sicilijanskoj obitelji u godinama koje su prethodile Velikoj depresiji. Prošao je samo osnovno školovanje kao dječak. Pridružio se mornarici i služio tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon toga zaposlio kao željeznički radnik kako bi uzdržavao obitelj.

Iako je svijet bio fokusiran na ekonomsku postratnu obnovu, Paterno je želio učiti i tako je završio srednju školu u 31. godini, uvijek težeći ka višim ciljevima.

Znanje je kao kofer koji nosim sa sobom, to je blago, naglašava.

Kao student, eseje je pisao na staroj mašini koju mu je majka poklonila kad se umirovio 1984. godine. Zaobilazio je Google, a tražio printane knjige, i nisu ga privlačile studentske zabave 20-godišnjih kolega, koji su iskreno podržali njegov uspjeh na diplomskoj svečanosti.

Vi ste primjer za mlađe studente, rekla mu je profesorica sociologije Francesca Rizutto, kada je položio zadnji usmeni ispit.

Priznaje, bio je pomalo nezadovoljan video pozivima koji su zamijenili nastavu u učionicama tijekom pandemije, ali kaže to ga nije obeshrabrilo nakon svega što je prošao u životu.

Sve to nas je ojačalo, sve moje vršnjake, one koji su još među živima, zaključuje Giuseppe, javlja N1.

Ne namjerava stati sa sveučilišnom diplomom.

Moj budući projekt je da se posvetim pisanju. Želim proći kroz sve tekstove kojima se nisam imao priliku dublje posvetiti. To je moj cilj, kaže 96-godišnji diplomant.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.