Studentski zborovi u Mostaru – puno para, premalo 'muzike'!

”Ne dam deset maraka. Ja taj zbor još nisam čuo kako pjeva!” Tim je riječima, navodno, jedan veliki ”biser” ili pak buntovnik, ovisno s koje strane gledali, jednom davno odbio uplatiti novčani iznos na račun Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, što je obvezno pri upisu godine na fakultetima ove visokoškolske ustanove. Studenti iz starijih generacija su tom pričom često znali razbijati frustracije u situacijama kad bi, i nakon što su iskeširali više stotina maraka za semestar, još ostali i bez ono malo novca što su u novčaniku čuvali za kavu i sendvič. I premda ta izjava studenta, koji očito nije znao da nije riječ o nekom vokalno-instrumentalnom sastavu, na prvi mah zvuči kao neka smiješna ”provala”, ako malo bolje razmislimo, i nije toliko daleko od zbilje. Realno je postaviti pitanje koliko ”muzike” danas studenti zbilja dobivaju od svojih zborova, unija, saveza i sl.?

Osvrnimo se prvo na već spomenuti studentski zbor Sveučilišta u Mostaru. Ako uzmemo u razmatranje nekih 15.000 studenata, a to je manje-više brojka kojom se ova visokoškolska ustanova hvali, i pomnožimo ih s iznosom koji je pri svakom upisu obvezno uplatiti za krovnu studentsku organizaciju, dođemo do godišnjeg proračuna koji iznosi 150.000 maraka. S toliko novca na računu organizacije kojoj je zalaganje za prava studenata glavna točka u opisu posla, netko bi pomislio kako osobe koje studiraju na Sveučilištu zbilja ne mogu imati nijedan problem koji ne može biti riješen. No, kada sagledamo sve ono što je kroz protekle godine učinjeno, ili što nije učinjeno, samo se lud čovjek ne bi zapitao kamo ide sav taj novac?

Krešić vs. Dželilović

Da ne bismo otišli previše unatrag, krenimo od 2008. godine kada je Zborom predsjedavala tadašnja studentica Pravnog fakulteta Tonka Krešić, koja se u ovoj organizaciji zadržala dva mandata. Vrijeme je pokazalo kako je upravo ona bila jedan od ”najglasnijih” studentskih predstavnika Sveučilišta u Mostaru. Krešić je imala i dosta prilika da podiže glas, s obzirom da je tijekom njezina predsjedanja u HNŽ-u neizvjesno bilo hoće li studenti koji studiraju po novom sustavu uopće moći dobiti svoje diplome. Uz pritisak javnih sveučilišta u županiji i studentskih organizacija na tadašnjeg resornog ministra Esada Dželilovića, bolonjci su ipak dobili svoje diplome, a bez obzira što je politika odigrala ključnu riječ, tadašnja predsjednica Studentskog zbora to je pripisala i kao vlastiti uspjeh. Usto, treba spomenuti i kako je tijekom njezinih mandata otvorena i prva studentska klinika u Mostaru, te je pokrenuta i inicijativa za osnivanje portala Pogled.ba.

Studentski prosvjedi

Nakon Tonke Krešić, predsjedničku dužnost preuzela je Ana Šljivić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Upravo je tijekom njezina mandata održan prvi veći studentski prosvjed od tko zna kada. Jedini problem je bio taj što je isti bio u funkciji politike, odnosno tadašnje peticije pod nazivom ”Stop majorizaciji Hrvata”, a ne studentskih prava i zahtjeva koji su ostali u nekom drugom planu.

Rektore, može jedna Coca-Cola?

Potom u Studentski zbor dolazi Željko Matković. Osim brucošijade, raznih koncerata i pokojih trivijalnih sastanaka s pojedinim političkim dužnosnicima, i nije pokretao neke zapaženije aktivnosti, barem ne one vezane uz podizanje studentskih standarda. Možda bismo mogli spomenuti javnu tribinu na kojoj je trebala biti predstavljena cjelokupna financijska konstrukcija ove organizacije, a na kojoj je izgovorena famozna izjava da Studentski zbor ne može kupiti ni Coca-Colu bez potpisa i odobrenja rektora. Iako su se mnogi nadali da će konačno saznati kamo ide onih njihovih 10 maraka, nažalost ni tada Zbor nije ”propjevao”.

Prije nekoliko dana studenti Sveučilišta u Mostaru dobili su najnovijeg predstavnika. U Studentski zbor došao je Vedran Arapović s Pravnog fakulteta, koji je najavio kako namjerava ”maksimalno pomoći studentima”. S obzirom da je prerano išta analizirati, reći ćemo samo živi bili pa vidjeli.

Šeli dva mandata

Ovdje dolazimo do situacije u Uniji studenata Univerziteta Džemala Bijedića, na koju je njezin aktualni predsjednik, svojim postupcima, bacio veliku ljagu. Prije toga ovom organizacijom predsjedao je Amir Šelo koji je u dva mandata dobio povjerenje studenata – 2008. i 2009. godine. Šelo je često javno govorio protiv povećanja školarina na Univerzitetu, te je povrh toga znao organizirati i manje prosvjede. Tijekom njegovih mandata pokrenut je i ”Univerzitetski magazin” koji, nažalost, nije imao neku zapaženiju ulogu kao studentski medij.

Jaganjčev šovinizam

Nakon njega dolazi Alen Jaganjac, koji je svojim postupkom, blago rečeno, okaljao Uniju studenata, ali i natjerao mnoge da se pitaju kakvim se to ljudima danas daje povjerenje da predstavljaju studentsku populaciju? Da je ovaj mladić riješio sve probleme na Univerzitetu, opet bi sve palo u vodu nakon što su na vidjelo izašle njegove šovinističke poruke koje je uputio na svom Facebook profilu. Osim toga, zbilja će se malo tko sjećati na koji način je Jaganjac iskoristio svoj mandat u Uniji studenata.

Posljednjih godina pokazalo se kako su zbilja rijetki predstavnici studenata javnih sveučilišta u Mostaru koji su činili konkretne poteze po pitanju poboljšanja studentskih standarda. Iako se mora priznati kako organizacije poput Studentskog zbora i Unije studenata i nemaju mehanizme kako bi sami nešto promijenili, ipak se teško oteti dojmu kako se ni ne zalažu dovoljno za rješavanje problema kojih zbilja ima napretek. Zbog toga možemo reći kako onaj zbunjeni mladić na referadi i nije toliko pogriješio kada je izgovorio svoju famoznu izjavu. Najozbiljnije govoreći, puno je ovdje para, a zbilja premalo ”muzike”!  (mostarlife.com)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • meni je najjači bio studentski zbor sveučulišta u mostaru kad je rekao da se slaže sa poskupljenjem školarine… to je još zabilježeno samo u north korea!!!
    inače su to bile funkcije mladeži hdz-a ili ko je već na vlasti… neka se napravi revizija i kaže gdje je 100 milijuna koje je hrvatska donirala za mostarsko sveučilište, za izgradnju kampusa??? gdje je ta lova???? vidljivi su rezultati za maximalno 20 milijuna

  • možda je dečko znao što je studentski zbor, samo je to o pjevanju rekao misleći u prenesenom značenju, a to tako i jest, nitko od studenata još nije čuo da taj zbor “pjeva” o pravima studenata, niti pomaže u tom smjeru.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.