Studenti u Hrvatskoj će zarađivati minimalno 15 KM po satu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u nedavnom predstavljanju Programa nove Vlade za razdoblje od 2024. do 2028. godine osvrnuo se na pitanja gospodarskog razvoja, kao i minimalne studentske satnice.

Program inače obuhvaća poglavlja koja ističu uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. Naglasak je na gospodarskoj stabilnosti, podizanju neto plaće na 1.600 eura neto, otvaranje 125 tisuća radnih mjesta, ali i modernizaciju sustava odgoja i obrazovanja.

Također, stavljen je i fokus na brigu o umirovljenicima, a do kraja mandata nove Vlade prosječna mirovina trebala bi iznositi barem 750 eura.

Studenti iz FBiH konačno mogu raditi legalno

Jedan od ciljeva programa je i neovisnost pravosuđa i borba protiv korupcije, sloboda medija, zaštita ljudskih prava i nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom te efikasniji zdravstveni sustav.

U okviru održive Hrvatske, prioriteti su dekarbonizacija gospodarstva, energetike i prometa, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti. Kao ciljevi ističu se i sigurnost granice i unutarnja sigurnost, modernizacija vojske i skrb o braniteljima.

Kad je riječ o pitanju studenata, osim dizanja studentske satnice, Plenković obećaje i priznavanje studentskog rada u staž, prenosi Studentski.hr.

Delić: Zakon o radu studenata osigurava ekonomsku neovisnost mladih

Plenković je, također, najavio i ponovno podizanje studentske minimalne satnice, s trenutnih 5,25 eura po satu, na 7,81 euro.

Podići ćemo minimalnu studentsku satnicu na 7,81 euro, redefinirati uvjete obavljanja studentskih poslova, omogućiti studentima priznavanje njihovoga rada u staž mirovinskoga osiguranja, najavio je Plenković u Hrvatskom saboru.

U Hrvatskoj je od 1. siječnja 2024. u primjeni nova minimalna studentska satnica za rad studenata preko ovlaštenih posrednika i iznosi 5,25 eura neto.

S obzirom na to da je posljednjim izmjenama poreznih propisa povećan osnovni osobni odbitak na 560,00 eura, povećan je i iznos primitaka koje student može zaraditi i biti uzdržavano dijete svojem roditelju te iznosi 3.360 eura godišnje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.