Studenti iz FBiH konačno mogu raditi legalno

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozdravio je današnje usvajanje dopune Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Usvajanje ove dopune Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uvjeta za studente. Ovaj propis, odnosno dopunu Zakona o radu, smatramo da ima mnogostruke efekte, posebno efekte kada je tržište rada u pitanju.

Ovo je, između ostalih, inicijativa samih poslodavaca, a ove dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da izravno potpišu ugovor o obavljanju povremeno-privremenih poslova, istaknuo je Delić.

Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizirana radna mjesta kod samog poslodavca i iz perspektive studenta ovo će studentima omogućiti da steknu određena radna iskustva, osiguraju određenu financijsku korist, dok će poslodavcima omogućiti da dođu, posebno u sezoni i mjestima gdje su sezonski poslovi izraženi, do radne snage za ove poslove.

Delić: Zakon o radu studenata osigurava ekonomsku neovisnost mladih

Ovo se posebno odnosi na ljetno razdoblje kada imamo povećan dolazak turista u Federaciju BiH i kada su sami redovni studenti na raspustu. Ova dopuna svakako će olakšati i roditeljima iz manjih sredina koji šalju studente da studiraju u sveučilišnim gradovima.

Mi svi znamo da studenti, pa čak i đaci rade, ali rade na crno. Ovo je jedinstven alat kako da legitimno i na legalan način studenti dobiju ugovor o povremeno – privremenim poslovima, zaključio je u izlaganju Delić.

Ministar je također naglasio da je ova dopuna rezultat inicijativa i konstruktivnog dijaloga sa svim relevantnim sudionicima, te da će Ministarstvo rada i socijalne politike nastaviti s promicanjem politika koje će unaprijediti prava i položaj svih radnika, uključujući i studente koji se zapošljavaju prema novim odredbama Zakona o radu, sve do donošenja lex specialis zakona koji se tiče studenata, a koji je u nadležnosti obrazovanja.

BiH u 10 godina ostala bez skoro 40.000 studenata

Radi se o minimalnim dopunama Zakona koje tretiraju obavljanje privremenih i povremnih poslova gdje se može zaključiti ugovor obavljanju privremenih i povremnih poslova sa studentom, odnosno sa osobom upisanom na akreditiranu visokoškolsku ustanovu koje studij pohađa redovno, izvanredno, učenjem na daljinu ili kombiniranjem ova tri modela studiranja na način utvrđen statutom visokoškolske ustanove u skladu s propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u BiH, odnosno Federaciji BiH.

Ugovor sa studentima može se zaključiti isključivo za poslove koji nisu poslovi sa povećanim rizikom u skladu sa propisima iz područja zaštite na radu, te za poslove za koje se kod poslodavca zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme, te sezonski i pomoćni poslovi s punim ili nepunim radnim vremenom.

Ugovor s jednim studentom se može zaključiti najviše dva puta u tijeku jedne godine i to najduže 180 dana u tijeku jedne kalendarske godine, priopćeno je iz Federalnog ministartsva rada i socijalne politike.

Primorac: Nisam očekivao da će se ikada dogoditi da roboti poslužuju u hercegovačkim restoranima

(Fena | Foto: Freepik)

1 komentar

  • Sve je to lijepo i fino samo kad poslodavci nebi krivo definirali privremene i povremene poslove. 😄 Bit ce ovdje opet zloupotreba, kazni, prosvjeda i na kraju otkaza i razocarani studenata koji ce napustiti drzavu za godinu, dvije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.