Studenti politologije učili kako funkcionira Široki Brijeg

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić sa suradnicima održali su predavanje za studente Politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Mirko Pejanović nositelj kolegija ‘Znanost o upravi, javna uprava i samouprava u BiH’ u okviru kojega je održano predavanje na temu ‘Zakonsko-statutarni koncept, organizacija i funkcioniranje uprave u Gradu Širokom Brijegu’ u uvodnom dijelu je ukazao na edukativni značaj predavanja, te da se osim teorijski studenti i praktično obrazuju o važnim aspektima rada i funkcioniranja jedinice lokalne samouprave.

Nakon prikazivanja 15-minutnog dokumentarnog filma ‘Široki Brijeg – kulturno, športsko i gospodarsko središte’ pomoćnik gradonačelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Dalibor Markić govorio je o Zakonsko-statutarnom konceptu funkcioniranja Grada Širokog Brijega, s posebnim osvrtom na Statut Grada Širokog Brijega i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Vinko Topić predsjednik Gradskog vijeća govorio je o radu i funkcioniranju Gradskog vijeća, kao i o izboru i radu stalnih i povremenih radnih tijela Gradskog vijeća.

predavanje_SB_2

Gradonačelnik Miro Kraljević izlagao je na temu ‘Široki Brijeg – jučer, danas, sutra’. Nakon uvodnog dijela u kome je kratko govorio o povijesti Širokog Brijega, do ’90-ih godina kada je Široki Brijeg bio jedna od najnerazvijenih jedinica lokalne samouprave do danas kada je Grad Široki Brijeg jedna od najrazvijenijih općina/gradova u Hercegovini, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Kraljević je govorio o aktualnim socijalnim, gospodarskom i društvenim prilikama u Širokom Brijegu istaknuvši da je u tijeku izrada dva ključna dokumenta u daljnjem razvoju Širokog Brijega Strategija razvitka i Prostorni plan Grada Širokog Brijega.

Na samom kraju predavanja profesor Pejanović i student Josip Zelenika zahvalili su gradonačelniku Kraljeviću i suradnicima na toplom prijamu i organizaciji predavanja koja će kako su istaknuli doprinijeti daljnjem teorijskom, ali i praktičnom obrazovanju studenata.

Nakon predavanja u Gradskoj upravi Širokog Brijega, u organizaciji županijskog Ministarstva pravosuđa i uprave u dvorani Skupštine ŽZH za studente je održano predavanje na temu ‘Zakonski koncept organizacije i funkcioniranja Županije Zapadnohercegovačke’.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.