Studenti kiparstva iz Širokog Brijega podarili Čapljini izložbu radova

Galerija ”Tau” čapljinske Akademije ugostila je danas izložbu studenata kiparstva Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru.

Radi se o drugoj godišnjoj izložba studenata kiparskog odjela akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, koja okuplja studente II., III., IV. i V. godine studija.

Nakon prve izložbe 2013. godine održane u Čitluku koju je organizirao prof. Nikola Vučković, i izlagao zajedno sa svojim studentima, ova je izložba brojnija izlagačima i kiparskim radovima. U nju su uključeni studenti svih kiparskih klasa, te osim što je revijalnog karaktera, ona je i eduktivna.

”Studenti se uključuju u zajednički izlagački projekt, upućuju u buduću izlagačku aktivnost, stariji izmjenjuju iskustva s mlađima, te se uspostavlja interakcija između djela i izlagača, dijela i publike i izlagača s publikom.

Različite kiparske forme na ovoj studentskoj izložbi, različiti pristupi rješavanja određenih tema, te raznovrsni materijali, pružaju uvid u programski rad kiparskog odjela akademije tijekom akademske godine. Izložbeni radovi proizašli su iz nastavnog programa svake studijske godine, ali i izvan programa kao što su slobodnije modelirani radovi, usputne skice i zaigrana kreativna kiparska ostvarenja”, istaknula je pri otvaranju izložbe profesorica Dragana Nuić Vučković.

”Svladavajući osnovne likovne probleme trodimenzionalnog izraza – od klasične forme, portretne skulpture ili figure, u zrelijim fazama dolazi se do složenijih postupaka, kombiniranja i građenja masa, materijala i boja u neobične harmonične cjeline.

Njihov stvaralački proces zasniva se na neverbalnom razmišljanju, gdje se misli materijaliziraju kroz trodimenzionalne predstave. U suvremenoj potrošačkoj kulturi sve se manje vremena posvećuje stvaralaštvu pojedinca, stvaralačkom umjetničkom činu i kreativnosti”, dodao je profesor Nikola Vučković.

Profesorica Vesna Vuga Sušac naglasila je kako je suština postojanja vijeka je u suštini stvaranja.

”Bez stvaralačkog zanosa i kreativnosti kao činom prkosa, nema umjetnosti ni kulture. Izložba studenata kiparstva svakako je zanimljiva i raznovrsna, a postav radova u Galeriji donosi jedan dio opuštene radne stvaralačke atmosfere kiparskih klasa likovne akademije”, dodala je Vuga Sušac.

Okupljene je pozdravio voditelj Galerije ”Tau” Čapljina i njen osnivač fra Mile Vlašić, koji je istaknuo kako je njemu osobno posebna čast da je upravo Čapljina ugostila ovako važnu izložbu, te kako će ona biti otvorena za sve učenike koji će sa svojim nastavnicima i profesorima zajedno narednih dana posjetiti izložbu.

Studenti koji su Čapljincima prezentirali svoje radove su Josip Ivešić, Slaven Kolar, Matea Šimunić, Magdalena Vukoja (studenti druge godine), u klasi profesora Stjepana Skoke i asistentice Matee Galić, potom Ana Čolaković, Antonio Kukavica, Kristina Livančić (studenti treće godine), u klasi profesora Nikole Vučkovića i asistentice Matee Galić, nadalje Ante Anušić i Boris Cikaš (studenti četvrte godine) u klasi profesora Nikole Vučkovića, te studenti pete godine Zvonimir Andrik i Darija Puljak u klasi profesora Stjepana Skoke i Nikole Vučkovića.

(www.jabuka.tv | Foto: Zdravko Jakiša)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.