Stručnjaci upozoravaju: Ovo je najtoksičnija stvar u vašem hladnjaku

Praktične posude u kojima vam stižu delicije naručene iz obližnjeg restorana, kutije u kojima vam u restoranu pakiraju ostatke fenomenalne večere, kao i druge plastične posude namijenjene su održavanju hrane svježom.

No upravo ono što najčešće upotrebljavate moglo bi biti najotrovnija, najtoksičnija stvar u vašem hladnjaku – bisfenol A.

Kemikalija poznatija kao BPA. Tvrtke su ga počele koristiti za stvaranje plastike još 1960-ih, ali i danas se koristi u proizvodnji mnogih plastičnih materijala, pa čak i boca za vodu. Također se može koristiti za “presvlačenje unutrašnjosti metalnih proizvoda, poput limenki s hranom, vrhova boca i vodova za dovod vode”, ističe klinika Mayo.

Kada hrana dođe u kontakt s plastikom, metalom ili nekim drugim materijalom, postoji vjerojatnost da na sebe pokupi i malo BPA. Iako se namirnice pregledavaju prije nego što se stave u prodaju, stručnjaci smatraju da je mala količina BPA sigurna za konzumaciju.

Izloženost BPA u nerođenih beba, novorođenčadi i djece može utjecati na prostatu i mozak, kaže klinika Mayo. Međutim, istraživanje kaže da bi mogla postojati veza i između BPA i porasta krvnog tlaka u odraslih.

Liječnici s Harvarda sugeriraju da biste trebali biti oprezni u pogledu potrošnje BPA kupujući manje konzervirane hrane i odlučujući se za svježe proizvode. Drugi je savjet kupiti predmete bez BPA, poput boca za vodu i posuda za hranu. Izbjegavajte stavljati plastiku u mikrovalnu pećnicu ili perilicu posuđa, “jer ih vrućina može s vremenom razgraditi i omogućiti BPA da prodre u hranu”, kaže klinika Mayo, prenosi Index.

Napokon, postoje i drugi materijali koji ne sadrže toksične spojeve, a koje možete koristiti. Staklo, nehrđajući čelik i porculan izvrsne su alternative.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.