Stručnjaci savjetuju kako je potrebno mijenjati sunačane naočale nakon dvije godine

Prema najnovijem istraživanju, sunčane naočale potrebno je zamijeniti novima svake dvije godine.

Brazilski znanstvenici sa Sveučilišta Sao Paolo otkrili su da nakon dvije godine korištenja sunčanih naočala, naočalne leće (stakla) izgube prvotnu zaštitu od UV zraka i oko više nije zaštićeno od sunca, piše Ordinacija.hr.

Oštećuje se leća

Za vrijeme nošenja sunčanih naočala, sunčeve zrake postepeno oštećuju naočalne leće, ili stakla sve dok zaštita od UV zraka potpuno ne nestane. Smatra se da prosječna trajnost zaštite od sunca 2 godine. Stoga se svake dvije godine trebaju mijenjati sunčane naočale ili barem naočalne leće na istima.

Nošenje sunčanih naočala bez UV zaštite jednako je opasno kao i da uopće ne nosite nikakve naočale. To se događa zato, jer se zjenica oka pod zatamnjenim naočalnim lećama šira te sunčeve zrake prodiru lagano u oko.

Posljedice koje UV zrake mogu prouzrokovati su alergijski solarni konjunktivitis, upala rožnice, a i oštećenja žute pjege koja je odgovorna za centralni vid oka.

Obavezno zaštitite oči

Sunce također doprinosi razvoju katarakte, stoga se nošenjem sunčanih naočala s UVA i UVB zaštitom može usporiti pojava katarakte.

Sunčane naočale također trebaju nositi i djeca i osobe starije životne dobi zato što su njihove oči osjetljive na oštećenja koja izazivaju UV zrake.

Najbolji primjer negativnog učinka sunčevih zraka na oči ima Indija koja bilježi u svijetu najveći broj slijepih osoba dijelom i zbog izlaganja očiju štetnom djelovanju UV zraka bez ikakve zaštite.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.