Stručnjaci otkrili zašto ne treba mjeriti težinu na vagi: “To može slomiti srce”

Vrijeme oko blagdana je razdoblje kada će mnogi stati na vagu i postaviti sebi cilj za sljedećih 12 mjeseci. Dijetetičarka otkriva zašto ne trebate mjeriti na vagi svoj napredak.

Leeann Ward, dijetetičarka iz Brisbanea savjetuje da se prestanete mjeriti jer vas vaga ionako “laže”.

Jeste li ikada stali na vagu i osjetili kao da vam je srce “potonulo”? I meni se dogodilo. To može slomiti srce. Što ako postoji neki drugi način da se izmjerite?, pita ona, i izdvaja četiri razloga zašto ne treba mjeriti se na vagi, prenosi B92.net.

Ne postoji savršena kilaža

Ne postoji magičan broj koji će vas usrećiti, pokazati da ste zdravi ili fit. Koliko god želite imati kilograma, to je samo broj.

Broj kilograma može varirati svakodnevno! Prestanite juriti magičnog jednoroga i počnite se fokusirati na trud koji ulažete svakodnevno, savjetuje ova dijetetičarka.

Tijelo zadržava vodu, što znači da vaga ne prikazuje realan broj

Zadržavanje vode, nadutost, ono razdoblje u mjesecu, Sve to utječe na broj na vagi. Kilaža može dosta varirati u samo 24 sata, poručuje Ward.

Na vagi se ne vidi koliko se trudite

Sjećam se dana kada sam jela “savršeno”, provodila sate u teretani, a broj je i dalje bio visok. Sjećam se i dana kada sam preskočila teretanu i pojela čokoladu, a broj je ipak bio niži. To je toliko utjecalo na mene da sam mislila da se ne trudim dovoljno, istaknula je ona.

Taj broj ne znači ništa

Ili, kako dijetetičarka kaže, “vaša vrijednost kao ljudskog bića nije određena brojem“.

Vašu vrijednost ne određuje taj broj koji najčešće ne predstavlja točno ni vaše zdravlje. Fokusirajte se na zdravlje, ne na kilažu. Ja uglavnom pratim koliko imam energije, kako sam raspoložena, jesam li naspavana, da li su mi trbuh i crijeva zdravi, jesam li pod stresom… To se na moje zdravlje odražava znatno više nego neki glupi broj na skali. Plus, ove stvari mogu kontrolirati. navodi Ward.

Umjesto mjerenja na vagi, Ward savjetuje da u odnosu na neke malo uže traperice pratite ima li napretka, a možete se i fotografirati na određeno vremensko razdoblje pa da usporedite fotke. Također, možete pratiti razinu energije, stresa i sreće.

Bacite vagu i počnite živjeti svoj najbolji život, a da vas u tome ne sprječava glupi mali broj, predlaže ona.

Ovo inače nije prvi put da je dijetetičarka govorila o tome zašto dijete nisu dobra ideja.

Zdravo ne znači da trebate brojiti kalorije, pretjerano vježbati i da se svakodnevno mjerite. Zdrav izgled je različit kod svakoga, a ja želim da ljudi nauče voljeti svoje tijelo, da se brinu o njemu i da se redovito kreću, poručila je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.