Strože kontrole i prekršajni nalozi iznajmljivačima “stanova na dan”

Tijekom 2023. godine u Kantonu Sarajevo zabilježen je najveći broj dolazaka i noćenja turista u odnosu na sve prethodne godine.

Oboreni su svi dosadašnji statistički rekordi. Evidentirano je više od 665.000 dolaska i skoro 1,5 milijuna noćenja.

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS, naviše noćenja bilo je u hotelima i sličnom smještaju – 1.373.365 ili 97,4 posto. U kampovima je zabilježeno oko 15.000 noćenja ili 0,2 posto. U odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor ostvareno je 2,4 posto ili 43.611 noćenja.

Stroža kontrola iznajmljivača apartmana ”na crno”

Kako raste broj turista koji dolaze u posjetu Sarajevu, proporcionalno se povećava i ponuda smještaja, poznatog kao “stan na dan”. Internet oglašivači prepuni su oglasa za iznajmljivanje objekata u svim dijelovima grada, od strogog centra do periferije. Cijene, uglavnom, ovise od lokacije i opremljenosti.

Teško je povjerovati da su svi ovi, ali i ostali smještajni objekti legalni, što je, uostalom, potvrdila i Županijska uprava za inspekcijske poslove. Inspektorat tržišno-turističke inspekcije je u siječnju i veljači kontrolirao smještajne jedinice na području KS, i to prije svega one koje se oglašavaju putem internet stranica za kao što su “Booking” i “Airbnb”.

Timovi sačinjeni od osam tržišno-turističkih inspektora su u periodu od 1. siječnja do 18. veljače 2024. vršili inspekcijske nadzore nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja a koji putem internet stranica oglašavaju pružanje tih usluga. Izvršeno je ukupno 113 inspekcijskih nadzora u kojima su podnesene mjere, potvrđeno je iz Inspekcije.

”Stan na dan” – unosan biznis koji je često u “sivoj zoni”

Izdato je osam rješenja o zabrani rada zato što nije postojalo odobrenje za rad nadležnog organa. Po istoj osnovi izdato je 20 prekršajnih naloga prema fizičkim i pravnim licima u ukupnom iznosu od 3.900 KM .

U 2023. godini izvršeno je ukupno 418 inspekcijskih nadzora nad subjektima koji pružaju usluge smještaja u KS. Poseban naglasak bio je nad kontrolom prijave boravka osoba koje koriste usluge noćenja. U slučajevima gdje su inspektori utvrdili prekršaje poduzete su zakonom propisane mjere.

Izdato je 59 prekršajnih naloga, izdata su tri rješenja o otklanjanju nepravilnosti i tri rješenja o zabrani rada. U izvršenim inspekcijskim nadzorima su inicirana pravna i fizička lica da pokrenu postupak legaliziranja svog poslovanja kod nadležnih organa, navedeno je u dopisu Županijske uprave za inspekcijske poslove koji je dostavljen Skupštini KS.

U FBiH cvjeta iznajmljivanje “stana na dan”, evo kolika je kazna ako se ne prijavi Poreznoj

Iz Inspekcije tvrde da su aktivnosti tržišno-turističkih inspektora imale pozitivne efekte u smislu uvođenja subjekata nadzora u zakonske okvire. Također, navode da je veći broj ponuđača odustao od oglašavanja putem interneta i nuđenja usluga do pribavljanja potrebnih odobrenja, piše Fokus.ba.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Kakve veze ima drzava sa mojim privatnim vlasnistvom i kakvo pravo ima da mi govori kome cu ja iznajmit nekretninu ? Potrosacka kosarica 3000 KM prosjecna placa 900 KM … Te hijene sa prozdiru

  • Eto ti ga vraže pa koliko će me treba onda izać.
    Ništa ne isplati se to nego u prirodu sa trebom i čuvat se zmija i krpelja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.