Strateški interes je brza cesta Mostar – Široki – Kupres

Resorni ministar prostornog uređenja u Vladi ZHŽ Ivan Topić Šiška nakon nedavnog sastanka u Širokom Brijegu na kojem su kako smo izvijestili sudjelovali predstavnici triju županija (ŽZH, HNŽ i HBŽ) premijeri Ćosić (ŽZH), Rimac (HBŽ) te dekan Građevinskog fakulteta Ivan Lovrić i pomoćnik ministra prometa i veza BiH Rudo Vidović, ističe kako ova županija privodi kraju izradu vlastitog prostornog plana u kojemu će biti ucrtan i regionalni projekt ceste koja je od strateškog značaja za Hrvate u Hercegovini i njihovo dalje povezivanje sa središnjom Bosnom.

“Smatrajući da Mostar ima dominantan utjecaj na ove prostore i s ulaskom Hrvatske u EU taj utjecaj će se i dalje širiti do Livna, odnosno Kupresa. Politički gledano ni središnja Bosna ne može biti prometno nepovezana s ovim područjem i samo u zagrljaju Sarajeva”, rekao je ministar Topić za Večernjak.

“Došli smo do zaključka da mi imamo svoju prometnu strategiju koja podrazumijeva izgradnju ceste visoke kategorije na pravcu Mostar – čvor Podledinac.

To je jedno čvorišno mjesto i pretpostavka da u dogovoru s HBŽ-om imamo brzu cestu na potezu Mostar – Široki – Podledinac, odnosno Grude i u nastavku Posušje, prema Kupresu.

Od čvora Podledinac bi jedan krak išao prema Zagvozdu, a prema drugoj varijanti je da to bude prema Imotskom. Podledinac je i važna čvorišna točka na povezivanje s Jadransko-jonskom autocestom na pravcu prema Ljubuškom”, pojasnio je ministar.

(ABCportal.info)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.