Stranke prošle godine iz proračuna uzele 17,8 milijuna KM

Političkim strankama u BiH prošle godine isplaćeno je iz raznih proračuna više od 17,8 milijuna maraka. Iz proračuna općina u BiH stranke su tako uzele oko 5,2 milijuna, 1,5 milijuna od gradova, od županija 3,8 milijuna, od FBiH 2,9 milijuna, RS-a tri milijuna, te oko 800.000 maraka iz državnog proračuna.

Parlamentarne stranke, ovisno o broju osvojenih fotelja na općinskoj, županijskoj, entitetskoj i državnoj razini, iz proračuna tako dobivaju godišnje i više od milijun i pol maraka novca koji kroz poreze i ostali harač uplaćuju svi građani i poduzetnici u BiH, a zbog rupa u proračunima i od novca koji se posudi od MMF-a i drugih međunarodnih kreditora, kredita banaka, od prodaje obveznica i trezorskih zapisa…

Nema stranke koja se u izbornoj 2014. nije hvalila stotinama tisuća članova što bi podrazumijevalo kako te iste stotine tisuća članova u stranačke blagajne uplaćuju i članarine, a ostale stotine tisuća simpatizera i zakonski dopuštene donacije.

No, kako je sve to najbezočnija laž može se vidjeti i po godišnjim financijskim izvješćima koje su stranke dostavile Središnjemu izbornom povjerenstvu BiH za prošlu godinu u koje je Dnevni list imao uvid.

Iz njih je vidljivo kako članarine i donacije uplaćuju samo izabrani dužnosnici, a pojedini od njih koji su danas na ministarskim pozicijama uplatili su i nekoliko desetaka tisuća maraka. Ni ove godine stranke neće dobiti manje novca, s tim što će on, radi drukčijih izbornih rezultata, biti drukčije raspoređen.

U ovo nisu uračunate plaće načelnika, zastupnika, ministara, premijera, predsjednika… njihovi stanovi, hrana, piće, putni troškovi, dnevnice, vozila…

Cijena socijaldemokracije

SDP BiH nekad Zlatka Lagumdžije, a danas Nermina Nikšića je najprofitabilnija politička stranka i članovi ove stranke uplaćuju i najveći iznos članarina. SDP BiH je tako od članarina zaradio oko 710 tisuću maraka, fizičke osobe i članovi su na to uplatili još oko 168 tisuća maraka, pravni subjekti oko 352 tisuće, dok su prihodi od imovine, koje je ova stranka uglavnom naslijedila od bivše Komunističke partije, iznosili oko 642 tisuće maraka!

No, iz proračuna je SDP BiH zato naplatio gotovo tri milijuna maraka maraka tako da se ukupno u blagajnu ove stranke slilo više od 4,8 milijuna maraka. Ukoliko se to pomnoži s četiri godine, ispada kako je ova stranka za jedan mandat samo iz proračuna inkasirala više od 11 milijuna maraka.

Druga najjača stranka koja u nazivu ima socijaldemokraciju – SNSD Milorada Dodika također dobro stoji s članarinama kojih je prikupljeno oko 350 tisuća maraka, prilozima fizičkih osoba i članova od kojih je prikupljeno oko 280 tisuća, dok su pravni subjekti uplatili mizernih 13.000 maraka. SNSD je iz proračuna zato inkasirao nešto više od dva milijuna maraka pa je ova stranka u prošloj godini ukupno prijavila nešto više od 2,6 milijuna maraka prihoda što bi značilo više od deset milijuna maraka u prošlom mandatu.

Novoosnovani DF Željka Komšića prikupio je oko 67 tisuća maraka od članarina, prilozi članova i fizičkih osoba iznosili su oko 149 tisuća maraka, a od pravnih subjekata ova stranka je dobila još oko 15 tisuća maraka. Iz proračuna je ova stranka prošle godine naplatila 30 tisuća maraka što je ukupno oko 277 tisuća maraka prihoda u 2014..

Narodne stranke

Što se tiče narodnih, pučkih stranaka tu naravno prednjači SDA Bakira Izetbegovića čiji je ukupni prihod prošle godine iznosio oko 4,87 milijuna maraka. Ova stranka je od članarina u prošloj godini zaradila oko 86.000 maraka, ali su zato fizička lica i članovi su uplatili oko 1,4 milijuna maraka priloga. Pravni subjekti uplatili su oko 175 tisuća maraka. Iz proračuna na različitim razinama ova stranka je inkasirala nešto više od tri milijuna maraka, ili oko 12 milijuna maraka u prošlom mandatu.

Članovi HDZ-a BiH Dragana Čovića prošle godine su uplatili oko 54 tisuće maraka članarina, a fizičke osobe i članovi stranke uplatili su još oko 245 tisuća maraka. Kao i kod prethodno navedenih stranaka, među imenima koji nisu žalili dati i 8000 maraka su uglavnom načelnici, gradonačelnici, stari-novi zastupnici i ministri na raznim razinama… Pravne osobe uplatile oko 84 tisuće maraka od čega je najveći donator bila tvrtka Boreas iz Posušja s 50 tisuća maraka. HDZ BiH je iz raznih javnih proračuna dobio oko 1,5 milijuna maraka ili oko šest milijuna maraka za prošli mandat. Ukupno je ova stranka prošle godine inkasirala 1,95 milijuna maraka.

HDZ 1990 Martina Raguža ima problema s članarinama kojih je ukupno naplaćeno nešto manje od 3000 maraka. Prilozi fizičkih osoba i članova stranke prošle godine su iznosili oko 60 tisuća maraka, dok su pravne osobe uplatile oko 22 tisuće maraka. Iz proračuna je “devedesetka” naplatila oko 590 tisuća maraka ili oko 2,3 milijuna u prošlom mandatu. Ukupno je prošle godine ova stranka inkasirala oko 720 tisuća maraka.

SBB Fahrudina Radončića je prošle godine prikupio oko 27 tisuća maraka članarina, oko 84.000 maraka od priloga članova i fizičkih osoba te oko 71 tisuću maraka od fizičkih osoba. Samo prošle godine ova stranka prijavila je 1,67 milijuna maraka prihoda, no od toga je iz raznih proračuna ovoj stranci isplaćeno oko 1,5 milijuna maraka ili ugrubo oko šest milijuna maraka u prošlom mandatu.

Od 845 članova SDS-a Mladena Bosića je naplatio oko 321 tisuću maraka samo za članarine. Ova stranka imala je uz to i oko 476 tisuća maraka priloga fizičkih osoba i članova stranke, a prijavljeno je i oko 65 tisuća maraka u poklonima. Pravne osobe su uplatile 151 tisuću maraka. Iz proračuna na raznih razinama je ova stranka naplatila i oko 1,2 milijuna maraka (oko 4,8 milijuna maraka u prošlom mandatu). Ukupno je SDS prošle godine uprihodio nešto više od 2,2 milijuna maraka.

PDP Mladena Ivanića je prošle godine naplatio oko 13 tisuća maraka članarina, oko 27 tisuća maraka priloga simpatizera i članova te oko deset tisuća maraka od pravnih subjekata. Iz proračuna je ova stranka naplatila oko 617 tisuća maraka pa je ukupni prihod PDP-a prošle godine iznosio oko 682 tisuće maraka.

Boljitak, HSP BiH, SPP

Što se tiče stranaka, od kojih su neke bile i dio parlamentarnih većina, a koje nisu na prošlogodišnjim izborima ostvarile značajne rezultate, Lijanovićev “Boljitak” je prošle godine uprihodila oko 787 tisuća maraka, od toga oko 717 tisuća iz proračuna. HSP BiH Zvonke Jurišića je prošle godine uprihodio oko 192 tisuće maraka, od toga oko 119 iz proračuna. SPP Živka Budimira je prošle godine uprihodio ukupno oko 123 tisuće maraka, od toga od članarina oko 11 tisuća, od priloga fizičkih osoba i članova oko 110 tisuća maraka i nula maraka iz proračuna.

SDP BiH Nermina Nikšića
4,8 milijuna maraka, 3 milijuna iz proračuna
SDA Bakira Izetbegovića
4,8 milijuna maraka, 3 milijuna iz proračuna
SNSD Milorada Dodika
2,6 milijuna maraka, 2 milijuna iz proračuna
SDS Mladena Bosića
2,2 milijuna maraka, 1,2 milijuna iz proračuna
HDZ BiH Dragana Čovića
1,95 milijuna maraka, 1,5 milijuna iz proračuna
HDZ 1990 Martina Raguža
720 tisuća maraka, 590 tisuća iz proračuna
PDP Mladena Ivanića
682 tisuće maraka, 617 tisuća iz proračuna
DF Željka Komšića
277 tisuća maraka, 30 tisuća iz proračuna
(www.bljesak.info)

1 komentar

Komentiraj: