Strani veleposlanici kritizirali Komšića i poručili mu da bespotrebno ne diže tenzije – Jabuka.tv

Strani veleposlanici kritizirali Komšića i poručili mu da bespotrebno ne diže tenzije

Veleposlanici Francuske, Italije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH reagirali su zajedničkom izjavom na non-paper člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića koji je uputio Bruxellesu.

2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje s reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni. Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje, navedeno je u izjavi veleposlanika “Kvinte”, prenosi HMS.

Ističu kako su transparentnost i inkluzivnost ključni za širi uspjeh.

Međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko sudjelovanje, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana, istaknuli su.

Veleposlanici pozivaju sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo Bruxellesu u kojem optužuje Delegaciju EU u BiH, Hrvatsku, Srbiju, Rusiju “za miješanje u unutarnje poslove BiH” te poziva EU da “spriječi narativ” o BiH kao državi “dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, što je temeljno ustavno određenje BiH.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Ma šta će boni ovdje na bolje krenuti,eeeee vi europejci zaista kao da se drogirate.Pa 30 godina skoro i nista nije krenulo a vi diplite opet isto kao i prije 25 godina.Ne može se ovdje dogovoriti.BIH s tri federalne jedinice i svatko o svom poslu.Ako nevalja onda Hrvati mjenjaju Hrvata,Srbi Srbina,Muslimani mjenjaju Muslimana.Al u vas stalno demagogija kao i u naših,ono kad sve sjebu ide priča u javnost da je drugi narid kriv i tako u krug 30 godina.

  • Šta je sebi umislio taj tip? On ne predstavlja nikoga i ništa. Šta on misli na koji način funkcioniraju države u demokratskim sistemima? Ono šta on zagovara je čisti fašizam.

  • Sad on uz brlju..hik..smišlja kako rec.. ta cete vi boni..ja sam ljiljan i još sam skratio ćunu..pa vidte ..hik i sejdo me zovu..ja cu vas jaakoo hikk.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.