Strani predstavnici traže žurno formiranje Doma naroda FBiH

Izaslanstvo Europske unije u BiH, Ured visokog predstavnika (OHR) i Veleposlanstvo SAD-a u BiH u zajedničkom priopćenju za javnost pozvali su domaće vlasti da završe s procesom formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora izaslanika u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane županijskih skupština. Stoga apeliramo na županijske skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje izaslanike bez daljnjeg odlaganja, navodi se u priopćenju.

Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi s važnim pitanjima poput donošenja proračuna, naglašavaju.

Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje proračuna od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo, zaključeno je u zajedničkom priopćenju.

Njemačko veleposlanstvo u BiH pridružila se ovoj izjavi EU/EUSR-a, OHR-a i Ambasade SAD-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.